07 aprilie 2018

POPOARELE EUROPENE - GETO-DACII


Regiunea carpato-dunăreană, în care a evoluat comunitatea etnică românească, a fost ocupată inițial, în jurul anului 2000 î.e.n., de către indo-europenii migratori, care s-au amestecat cu popoarele native neolitice (Noua Epocă a Pietrei) pentru a forma tracii (Tracia). Tracia a existat în perioada 700 î.Hr. - 46 î.Hr.
În geografia antică, mai ales în izvoarele romane, Dacia era țara locuită de daci. Grecii se refereau la ei ca fiind geți, care erau în mod specific o ramură a tracilor, aflată la nord de lanțul muntos Aemos.

Lanțul muntos Aemos sau Munții Balcanici

Când ionienii și dorienii s-au stabilit pe malul vestic al Mării Negre - în secolul al VII-lea î.Hr., descendenții tracilor au intrat în contact cu lumea greacă. 
Istoricul grec Herodot, scriind în secolul al V-lea î.Hr., i-a numit pe acești oameni geți (getieni). Împreună cu triburile înrudite, cunoscute mai târziu de romani ca daci, care au trăit în munții de la nord de Câmpia Danubiană și în Bazinul Transilvaniei, geții au dezvoltat o societate și o cultură distincte până în a doua jumătate a secolului IV î.Hr.

Tracii (după Herodot, sec.V e.n.)

Dacii (sau geții) erau triburi nordice ale tracilor. Triburile dacilor au avut atât relații pașnice, cât și războinice cu alte triburi vecine precum sarmații, sciții și celții.
Dacha - semnifică un fel de căsuță rustică, înconjurată de o grădină sau un teren împădurit. Dacia, care mai era numită și Dacha, avea o mulțime de așezări al căror nume avea terminația în -dava. 
Se sugerează că terminațiile „-dava” sunt din limba dacică, în timp ce restul sunt din limba tracică. Dar orașele „-caz” pot fi găsite la sud, până la Sandanski și Plovdiv. Unele nume de locuri „caz” conțin aceleași trăsături lingvistice ca și numele de loc „-diza”, de exemplu Pirodiza și Pirodava. 

Majoritatea dintre aceste aşezări erau dacice şi tracice, dar unele erau celtice, greceşti, romane, peoniene sau persane.

Un număr de orașe din Dacia și Tracia au fost construite pe sau în apropierea unor așezări dacice sau tracice preexistente. Unele așezări de pe această listă pot avea intrări duble, cum ar fi Astiboul Paeonian și Astibusul latin . Se crede că tracii nu au înființat orașe adevărate, chiar dacă s-au numit așa; Cele mai mari așezări tracice erau sate mari. Singura încercare cunoscută de a crea un oraș (polis) a fost a trallesienilor ca Seuthopolis, dar Strabon considera orașele tracice drept polis-uri al căror nume se termina în „bria”. Unele dintre așezările și castelele dacice sunt tradiționale dacice, tehnica de construcție a zidurilor fiind numită și Murus Dacicus.

Orașe dacice

Ptolemeu dă o listă cu 43 de nume de orașe dacice, dintre care 33 erau fără îndoială de origine dacică. Majoritatea au conținut terminația ΄dava΄, (care înseamnă așezare, sat). Dar numele dacilor din listă nu au această terminație (de ex. Zermizegetousa). Încă alte nouă nume de origine dacică par să fi fost latinizate.

Orașele dacice erau cunoscute ca -dava, -deva. În continuare este o listă a davelor dacice.

  1. În Dacia: Akindava, Argedavon, Bouridava, Dokidava, Zargidava, Ziridava, Karsidava, Klepidava, Komidava, Markodava, Netindava, Utidava, Patridava, Pelendava, Pervouridava, Petrodava, Pirovoridava, Ramidava, Rusidava, Sakidava, Setindava , Susidavats, Tamasidava - 26 de nume în total.
  2. În Moesia Superioară (raioanele Nis , Sofia și parțial Kyustendil ): Ayadava, Bregedava, Danedevai, Desudava, Zisnudeva, Itadeva, Kuimedava - șapte nume în total.
  3. În Moesia Inferioară (Bulgaria de Nord de astăzi) și Scythia mică (Dobrutsa):Aidava, Vuteridava, Giridava, Dausadava, Kapidava, Murideva, Sasidava, Skaidava (Skedeva), Sagadava, Sukidava - 10 nume în total.

  4. Gildovasat din Tracia , locație necunoscută.
           
Thermidava, un oraș din Dalmația actuală , posibil o formă elenizată a Germintavei. Thermidava a fost un vechi oraș dacic din Iliria care este menționat de Ptolemeu (90-168 d.Hr.) ca oraș situat în interiorul Dalmației. Probabil a fost situat în vecinătatea orașului actual Shkodra. Împăratul roman Traian a mărșălui cu trupele sale spre Naissos și a trecut prin Thermidava înainte de războaiele romano-dacice. Dacii îl așteptau în interiorul orașului. Următorul oraș de pe traseu a fost Ulpiana.

Pulpudeva, Plovdiv de astăzi în Bulgaria.

Harta Daciei de Bru Adrien Hubert (1826)


Prima expresie scrisă a numelui „daci” se află în izvoarele romane. 
Dacii sunt menționați și în scrierile grecilor antici ca Herodot ( Istorii Cartea IV XCIII: „[Geții] cel mai nobil, precum și cel mai frumos dintre toate triburile tracice” ) și în Tucidide ( Războaiele Peloponeziei, Cartea II): „[Geții] Geții se învecinează cu sciții și sunt înarmați la fel, fiind toți arcași călare”.

Strabon a afirmat că dacii erau geții definiți ca un trib trac. Dacii - regii geților, au fost întotdeauna considerați traci de către antici (Dio Cassius, Trogus Pompeius, Appian, Strabon, Herodot și Plinius) și se spunea că vorbeau aceeași limbă. Limba dacică este socotită de drept limbă tracică.  Acest tip de diferențiere lexicală -caz vs. banii nu sunt dovezi suficiente pentru a separa Dacia de Tracia, de aceea sunt clasificate ca dialecte. De asemenea, este posibil ca „-dava” și „-bria” să însemne două lucruri diferite în aceeași limbă, în loc să desemneze același lucru în două limbi diferite. Astfel, -bria poate fi folosită pentru așezări urbanizate similare ca dimensiune și design cu cele ale popoarelor „civilizate” precum grecii și romanii, în timp ce „-dava” poate însemna o așezare rurală și este situată într-o zonă asemănătoare stepei, toate din Țara Tracia.

În jurul anului 82 î.Hr., a existat un regat dac delimitat, de dimensiuni diferite celui de după cucerirea romană din 106 d.Hr. 
Extinderea Romei în Peninsula Balcanică în secolele III și II î.Hr. a afectat decisiv evoluția geto-dacilor. Pentru a se opune avansului roman, ei și-au reînviat vechea uniune tribală sub conducerea lui Burebista (care a domnit între anii 82-44 î.e.n.). De la centrul său din sudul Carpaților, această uniune se întindea de la Marea Neagră la Marea Adriatică și de la Munții Balcanici până în Boemia. Dacia a constituit o astfel de amenințare pentru ascensiunea Romei în peninsulă, încât Iulius Cezar se pregătea să întreprindă o campanie majoră împotriva geto-dacilor când a fost asasinat în 44 î.Hr. În același an, Burebista a fost asasinat și el de șefii tribali nemulțumiți, care s-au opus conducerii sale centralizate. Impunătoarea sa uniune tribală a dispărut odată cu el.


Finalul confruntării dintre Roma și geto-daci a venit la începutul secolului al II-lea d.Hr. În acel moment, geto-dacii reconstituiseră un stat puternic care, sub conducătorul lor ingenios, Decebal, amenința frontiera dunăreană a Romei. Civilizația geto-dacică era la înălțimea sa, dar economia ei înfloritoare, orașele prospere și comerțul plin de viață din sud-estul Europei reprezentau o provocare la fel de mare cu armata sa față de ambițiile Romei din regiune. Pentru a pune capăt pericolului, împăratul Traian a organizat două campanii între 101 și 106 e.n. pentru a-l forța pe Decebal să se supună. Romanii au triumfat și, cu țara sa în ruină, Decebal s-a sinucis. 
Capitala dacică Sarmizegetusa, situată în România de astăzi, a fost distrusă de romani, dar numele i s-a adăugat noului oraș (Ulpia Traiana Sarmizegetusa) construit de ei ca noua capitală a provinciei romane, numită și Dacia Romană.



Entități politice

Rubobostis

Getodacii au locuit ambele maluri ale râului Tisa înainte de apariția boienilor celtici și din nou după înfrângerea lor de către daci sub regele Vourevista (Bourebista). 
Se pare că statul dac a apărut ca o confederație tribală instabilă, unificată doar ocazional de conducere carismatică atât în ​​sfera militaro-politică, cât și în sfera ideologico-religioasă. La începutul secolului al II-lea î.Hr sub stăpânirea lui Rubobostis, un rege dac din Transilvania de astăzi, puterea dacilor în bazinul Carpaților a crescut după ce i-au învins pe celți, care dominaseră anterior regiunea.

În Prologul cărții XXXII, istoricul Trogus Pompeius, se referă la daci. În contextul conflictului dintre regele Macedoniei, Filip al V-lea, și Imperiul Roman, Trogus Pompeius arată că Filip ar fi încercat să-i instige pe bastarni la o expediție în Italia, și menționează totodată, „creșterea puterii dacilor sub regele Rubobostes”, ceea ce coincide cu începutul întăririi puterii regale și centralizării statului geto-dac în defavoarea aristocrației locale.

Orolis

Regatul Daciei a existat și în prima jumătate a secolului al II-lea î.Hr. sub regele Orolis. Conflictele cu bastarnii și romanii (112–109 î.Hr., 74 î.Hr.), împotriva cărora îl ajutaseră pe Scordiscus, și cu dardanienii, i-au slăbit pe aceștia din urmă.

Burebista

Byrevistas (BoireBistas), un contemporan cu Iulius Caesar, a condus triburile getodace între 82 și 44 î.Hr. El a reorganizat complet armata și a încercat să ridice moralul și supunerea oamenilor, convingându-i să-și dezrădăcineze vița și să nu mai bea vin. În timpul domniei sale, hotarele Regatului Dac s-au extins la maxim. Vastarnii (Bastarnii) și Voii (Boii) au fost cuceriți, chiar și orașele grecești Olbia și Apollonia de la Marea Neagră recunoscându-i autoritatea. În anul 53 î.Hr Iulius Cezar a afirmat că pământurile dacilor au început la marginile estice ale Pădurii Herciniene.

Byrebistas a abolit monedele locale folosite anterior de către cele patru grupuri tribale majore prin adoptarea ca monedă a denarilor romani, importați sau copiați. În timpul domniei sale, ByreBistas a mutat capitala getodacilor din Argedaion la Zarmizegethusa (Sarmizegetusa). Timp de cel puțin un secol și jumătate, Zarmizegethousa a fost capitala Daciei în perioada ei de glorie, atingând apogeul sub regele Decebalus. Dacii păreau atât de amenințători, încât Cezar a plănuit o campanie împotriva lor, care a fost împiedicată de moartea lui în 44 î.Hr. În același an, ByreBistas a fost asasinat și regatul a fost împărțit în patru (mai târziu cinci) divizii cu conducători separați.

Kotison


Una dintre aceste entități a fost șeful de stat Cotison, cu care Augustus și-a logodit fiica de cinci ani, Julia. El este cunoscut dintr-o referință a lui Horațiu ( Occidit Daci Cotisonis agmen, Odes, III. 8. 18).

Dacii sunt adesea menționați ca fiind sub Augustus, sub care au fost obligați să recunoască suzeranitatea romană, dar nu au fost subjugați în niciun caz și în vremurile de mai târziu, pentru a-și păstra independența, au profitat de orice ocazie pentru a traversa Dunărea înghețată iarna și a jefui orașele romane din provincia Moesia .

Strabon afirmă: „Deși geții și dacii dobândiseră cândva o putere foarte mare, pentru ca în practică să poată face o expediție de două sute de mii de oameni, ei sunt acum reduși la doar patruzeci de mii și își doresc puțin să declare ascultare față de romani, deși totuși nu sunt în întregime docili, din cauza speranțelor pe care le așteaptă de la germani, dușmanii romanilor”. Acest lucru s-a întâmplat deoarece imperiul lui Burebista a fost împărțit, după moartea sa, în patru și mai târziu cinci state mai mici, după cum explică Strabon: „Numai recent, când Augustus Caesara organizat o expediție împotriva lor, numărul de părți în care fusese împărțit imperiul era de cinci, deși la momentul rebeliunii fusese de patru. Astfel de diviziuni, fiți siguri, sunt doar temporare și variază din când în când”.

Decebal


Decebalus i-a condus pe daci între anii 87 și 106 d.Hr. 
Granițele Daciei Decebaluului erau definite de râul Tisa la vest, Carpații la nord și râul Nistru la est. Numele lui înseamnă „ puternic ca zece bărbați ”.

Dacia pe perioade istorice

milen. 6 - 3 î.e.n. Culturile neolitice din acest areal (Starcevo-Criş, Vinca-Turdaş, Hamangia, Vădastra, Boian, ş.a.) atestă o populaţie numeroasă având ca îndeletnicire agricultura primitivă şi creşterea animalelor, folosind unelte de piatră şlefuită şi o ceramică variată ca formă şi bogat decorată. Eneoliticul se impune prin ceramica artistic pictată, bi- şi tricromă, prin plastica de lut, os şi piatră, realizările din acest domeniu ale culturii Cucuteni numărându-se printre cele mai strălucite ale Europei. Toate aceste culturi transmit epocilor următoare un important fond etnic (preindo-european) de civilizaţie materială şi cultură spirituală.

Locuitorii Europei înainte de apariția rasei albe

2500 - 1800 î.e.n. Perioada de trecere la epoca bronzului. 
În prima parte a acestei etape are loc pătrunderea în valuri succesive dinspre răsărit, din stepele nord-pontice, a unor triburi nomade de păstori indo-europeni. Noii veniţi determină dezagregarea vechilor culturi, împingând populaţiile întâlnite spre sud şi vest sau le asimilează, impunând pretutindeni graiul indo-european. Creşterea animalelor (printre care se numără de acum şi calul) se practică alături de cultivarea cerealelor.

1800 - 1200 î.e.n. Epoca bronzului se caracterizează printr-o relativă stabilitate culturală. Înfloritoarea metalurgie a bronzului (continuată şi în prima perioadă a epocii următoare - Hallstatt), bazată pe bogatele resurse de minereu de cupru din zona intracarpatică, este ilustrată de cele peste 20.000 de obiecte din aceste metale ajunse până la noi. Creatorii culturilor Monteoru, Tei, Sighişoara, Wietenberg, Otomani, ş.a., aparţin unor populaţii indo-europenizate încă de la sfârşitul milen. 3 î.e.n., astfel încât locuitorii ţinuturilor din această epocă pot fi consideraţi ca aparţinând, din punct de vedere etnic, marelui grup tracic. Aşezările epocii, adevărate cetăţui, sunt construite pe locuri dominante, întărite cu şanţuri de apărare şi valuri de pământ, cele importante reprezentând sediul unor organisme tribale cu caracter patriarhal sau chiar al unor uniuni de triburi. Arme şi obiecte de podoabă din aur atestă multiplele legături cu lumea meridională miceniană. Pătrunderea, în etapa finală, în regiunea Dunării Inferioare a purtătorilor culturii Câmpurilor de urne a avut se pare repercursiuni ample în întreg spaţiul balcanic. Direct sau indirect, acest fenomen ar fi provocat mişcarea de populaţii din Macedonia şi Epir care a avut ca efect, pe de o parte, migraţia doriană şi distrugerea civilizaţiei miceniene, iar pe de altă parte, invazia şi distrugerile din sec. 13 -12 î.e.n. în Egee şi Asia Anterioară, puse pe seama "popoarelor mării".

1200 - 450 î.e.n. Prima epocă a fierului (Hallstatt). Din Asia Mică metalurgia fierului se răspândeşte, prin Peninsula Balcanică, şi în spaţiul carpato-danubian, unde primele obiecte de fier îşi fac izolat apariţia în sec.11-10 î.e.n.
Bazată pe bogatele zăcăminte de minereu de fier, producţia locală de arme şi unelte de fier debutează după 800 î.e.n.
La începutul acestei epoci are loc separarea şi individualizarea grupului nord-tracic din spaţiul carpato-danubian, care primeşte în antichitate numele de geto-daci (getii locuiau în sudul și estul României de astăzi iar dacii în regiunea transilvană, împreună formând populația geto-dacă). Peisajul culturii materiale tinde să se uniformizeze. Cristalizarea unei aristocraţii războinice este ilustrată de cetăţile puternic întărite, de bogăţia mormintelor princiare. Civilizaţia autohtonă preia şi asimilează creator influenţe răsăritene (cimeriene, scitice) şi meridionale (ilire şi greceşti).


sec. 7 - 6 î.e.n.
Între obiectivele majore ale marii colonizări greceşti se numără şi bazinul Mării Negre, loc de fondare a circa 90 orașe (poleis-uri); cea mai veche colonie greacă de pe litoralul vest-pontic este Istros (numită de romani Histria), înălţată pe malul golfului Sinoe de către milesieni, potrivit tradiţiei, la 657/656 î.e.n. În a doua jumătate a sec. 6, colonişti dorieni din Heracleea Pontica întemeiază Callatis (astăzi Mangalia), iar puţin mai târziu, tot milesienii pun piatra de temelie a Tomisului (astăzi Constanţa). În primele secole de existenţă, coloniile vest-pontice practică un fructuos comerţ de tranzit importând din Milet, Samos, Rhodos, Corint, Atena, ş.a., vin, ulei, arme, ceramică pictată, obiecte de lux, podoabe, etc. şi exportând cereale, ceară, piei, blănuri, sclavi, ş.a. Mărfuri şi monede greceşti pătrund adânc pe valea Dunării şi cursurile de apă tributare acesteia - Prut, Siret, Ialomiţa, Argeş, Olt, în regiunile locuite de geto-daci.

Daci din Dobrogea (Dobroutsa)

sec. 6 - 5 î.e.n. În operele literare şi istoriografice greceşti (Hecateu din Milet, Sofocle, Herodot, Tucidide, ş.a.) apar primele informaţii despre geţi ca populaţie autohtonă a ţinuturilor dintre Dunărea de Jos şi Munţii Balcani. Patru secole mai târziu, izvoare latine (Caesar, Pompeius Trogus, Horaţiu, Vergiliu, ş.a.) vor desemna triburile aborigene din ţinutul carpato-dunărean sub numele de daci. Numele de Dacia apare în sec.1 e.n. la Pliniu cel Bătrân şi Tacit.
La data primei lor menţiuni în istorie - expediţia primului rege persan Darius I împotriva sciţilor din stepele nord-pontice (514 / 513 î.e.n.) - geto-dacii reprezentau ramura nordică, bine individualizată, a tracilor care populau cea mai mare parte a Peninsulei Balcanice. Ocupaţia principală a geto-dacilor rămâne de-a lungul întregii lor existenţe agricultura; acesteia i se adaugă creşterea vitelor, viticultura, albinăritul, precum şi meşteşugurile (prelucrarea pietrei, lemnului, metalelor - fier, bronz, argint, olăritul, etc.). Ei întreţineau legături comerciale vii cu coloniile greceşti de pe litoralul Mării Negre şi cu ţinuturile tracice sud-dunărene, apoi, din sec. 1 î.e.n., şi cu provinciile romane. La sfârşitul sec. 4 î.e.n. au început să bată monedă de argint proprie, imitând emisiunile greceşti, macedonene şi, ulterior, romane.

sec. 6 î.e.n. Stăpâni necontestaţi, încă din sec. 8-7 î.e.n., ai stepelor nord-pontice, unde luaseră locul cimerienilor ca element politic hegemon, sciţii intră în contact cu triburile geto-dace; schimburile comerciale iniţiale sunt înlocuite ulterior prin incursiuni militare, iar mai târziu, în sec.4 î.e.n., prin colonizări în SE Munteniei şi Dobrogea.

514 / 513 î.e.n. Prima menţiune a geţilor, singurii care, în drumul de la Bosfor la Dunăre, opun rezistenţă regelui Darius I, atrăgându-şi din partea naratorului acestui episod, Herodot, calificativul de "cei mai viteji şi cei mai drepţi dintre traci".

daci războinici

450 / 300 î.e.n. - 106 e.n. A doua epocă a fierului - La Tene. 
Rod al evoluţiei culturii hallstattiene locale, fertilizată de influenţe externe (în special celtice), cultura geto-dacă cunoaşte o dezvoltare rapidă, atingând apogeul în perioada sec.1 î.e.n.- 1 e.n.
La baza acesteia se află avântul metalurgiei fierului, care pune la dispoziţie agriculturii noi unelte, în primul rând brăzdarul de plug; în domeniul olăritului se răspândeşte roata cu turaţie rapidă şi arderea în cuptoare cu reverberaţie. Progresul demografic şi nivelul înalt atins de societatea geto-dacă sunt ilustrate de numărul şi dimensiunile noilor aşezări civile şi ale centrelor fortificate. Bogăţia inventarului unor morminte princiare, precum a celor de la Agighiol (jud. Tulcea), Peretu (jud. Teleorman) sau Băiceni (jud. Iaşi), stă mărturie diferenţierii sociale pronunţate, consolidării unei aristocraţii militare, măiestriei artiştilor locali.


431 - 424 î.e.n. În timpul domniei lui Sitalces, regatul trac al odrişilor fondat de Teres (c. 470/460 - c. 431 î.e.n.) atinge apogeul puterii întinzându-se de la Marea Egee la Dunăre şi incluzând în autoritatea sa nominală şi teritoriul Dobrogei.

Regatul trac al odrişilor

341 î.e.n. Cucerirea Regatului Odris de către Filip II şi transformarea lui într-o provincie a Macedoniei. Graniţa de nord a statului macedonean atinge cursul inferior al Dunării.

339 î.e.n. Intervenţia lui Filip II în Dobrogea, unde în preajma Dunării îl înfrânge pe regele scit Ateas; geto-dacii şi coloniile greceşti din Dobrogea trec sub stăpânirea Macedoniei. Pătrunderea în sec. 4-3 î.e.n. în ţinuturile vest-pontice a unor triburi scite, care sfârşesc prin a fi asimilate în masa autohtonilor, are ca urmare apariţia în sec. 2 î.e.n. a denumirii de Scythia Mikra (Scythia Minor) pentru acest teritoriu.

Expansiunea Macedoniei în timpul regelui Phillip al II-lea


Regatul Macedoniei în perioada antică

335 î.e.n. Expediţia lui Alexandru cel Mare împotriva triburilor trace ale tribalilor din sudul Dunării. Cu această ocazie celebrul cuceritor întreprinde o incursiune de o zi în nordul fluviului, în Câmpia Munteană, împotriva geţilor care-l sprijiniseră pe Syrmos, conducătorul tribalilor.

c. 326 î.e.n. Expediţia, eşuată, a lui Zopyrion, guvernatorul macedonean al Traciei, de-a lungul litoralului Mării Negre, vizând cucerirea coloniei greceşti Olbia, de la gurile Bugului. La întoarcere Zopyrion este surprins în "Pustiul getic" de importante forţe getice, sprijinite probabil şi de sciţi, care nimicesc întreaga armată, conducătorul însuşi găsindu-şi moartea pe câmpul de luptă.

sec. 3. Un decret al Histriei menţionează numele lui Zalmodegikos, puternic dinast geto-dac din vecinătatea Dunării.
El a elaborat primul cod de legi pentru întreaga lume getică.

sec. 3 (început). Are loc pătrunderea celţilor veniţi din Europa Centrală în spaţiul carpato-danubian şi înaintarea lor pe Văile Mureşului, Someşului, Crişurilor, în Oltenia şi izolat în Moldova. Stabiliţi în mijlocul unei populaţii geto-dace compacte cu care vor convieţui, ei sfârşesc prin a fi absorbiţi (de masa autohtonilor până la sfârşitul sec.2 î.e.n., sau se vor retrage la vest de Tisa în urma creşterii puterii dacilor.

c. 300Primul conflict dintre Lisimah, suveranul Traciei elenistice, şi Dromihete, regele get din Câmpia Munteană. Nemulţumit de sprijinul acordat cetăţilor greceşti de pe litoralul vest-pontic răsculate împotriva autorităţii sale (c. 313 -c. 309), Lisimah organizează o expediţie împotriva regelui get. Condusă de Agatocle, încercatul fiu al lui Lisimah, campania se încheie cu înfrângerea armatei elenistice şi prizonieratul lui Agatocle, pe care Dromihete îl va elibera ulterior. Opt ani mai târziu, Lisimah preia personal conducerea noii ofensive din ţinturile de la nord de Dunăre. Geţii se retrag, pustiind totul în cale; istovită, armata lui Lisimah cade într-o cursă, iar monarhul, făcut prizonier, este dus la Helis, cetatea de scaun a lui Dromihete. Lisimah este eliberat după încheierea unei păci care confirmă Dunărea ca hotar între cele două puteri. Prima afirmare a geto-dacilor în istoria SE european!

c. 200. Pătrunderea bastarnilor, triburi de origine germanică, în ţinunturile de la est de Carpaţii răsăriteni (Moldova). Izvoarele antice menţionează cu acest prilej rezistenţa unui rege dac - Oroles - care îi împiedică să pătrundă în Transilvania.

Bastarnii erau un popor germanic, originar din centrul Europei. Spre sfârșitul secolului II î.Hr., bastarnii s-au strămutat pe teritoriul de azi al provinciei Moldova (România) și al Republicii Moldova, până la Dunăre și Marea Neagră.

146. Transformarea Macedoniei elenistice în provincie romană - în următoarele decenii fiind principala bază militară a expansiunii romane în regiunile Dunării Inferioare.

Provinciile romane: Macedonia, Pannonia, Dalmatia, Noricum, Moesia, Dacia, Tracia; Pannonia şi Dalmatia formaseră, până la divizarea lor, Illyria.

106. M. Minucius Rufus, guvernatorul Macedoniei în anii 109 - 106, îşi serbează la Roma triumful în urma respingerii unui atac al dacilor şi celţilor scordisci în ţinuturile din S Dunării.

sec. 1 î.e.n. - sec. 1 e.n. Epoca clasică a civilizaţiei geto-dace. Structura societăţii cuprinde nobili (tarabostes sau pileati), oameni liberi (comati) şi sclavi (care au un loc marginal în producţia de bunuri). 

Constituirea statului geto-dac. Odată cu ocuparea teritoriilor vecine Daciei de către Roma, elementele civilizaţiei romane pătrund şi se răspândesc în întregul spaţiu locuit de geto-daci; moneda romană ajunge principalul instrument de schimb pe piaţa Daciei, frecvent imitată de monetăriile geto-dace. În centrul Transilvaniei se stabilesc triburile Apuli migrate din SE Italiei, împreună cu cele ale iapigilor și mesapilor (posibil ca ulterior să fi migrat tot de acolo și siculii și serri - pe vremea aceea, locuitorii Siciliei fiind numiți siculi iar locuitorii insulei Sardinia - serri), vorbitoare a unui dialect de limbă latină, conduse de Rubobostes (după toate probabilitățile de origine elenă, celtă sau iliră). Ele erau vorbitoare de limbă latină vulgară și foloseau alfabetul latin, care a fost creat pe Insula Sicilia (Siculia).




Tribul Apuli stabilit pe Valea Mureşului - până în sec.1 î.e.n.; această migraţie îşi poate avea explicaţia în atacurile pline de cruzime ale celţilor și altor popoare migratoare din acea perioadă, în special asupra populaţiilor din sudul actualei Italii, dar și a unor răscoale care deveniseră adevărate războaie împotriva sclaviei romane, care au atins apogeul în Sicilia (136 - 132 î.e.n și 104 - 101 î.e.n.). E posibil, în același timp, să fi fost deportați ca sclavi, după cucerirea părții de sud a Peninsulei Italice și a insulelor Sardinia și Sicilia de către romani.(Mai necesită verificare!)

Vezi CELŢII :

(c. 360 î.e.n. Pătrunderea unui nou val celtic în Italia centrală. Raiduri celtice în această regiune se repetă în 351, 350, 338, atingând uneori Apulia, Calabria şi Sicilia.)

sec. 1 (început). Cetăţile pontice, între care şi Histria, Tomis, Callatis, recunosc suzeranitatea regelui Pontului Mitradate VI, fiind incluse într-o uniune îndreptată împotriva Romei.

72 - 71. În timpul celui de-al treilea război mitradatic, M. Terentius Varro Lucullus, guvernatorul Macedoniei, întreprinde o campanie în Dobrogea, obligând cetăţile greceşti vest-pontice să recunoască autoritatea romană. În urma înfrângerii, în 61, a romanilor conduşi de C. Antonius Hybrida de către grecii sprijiniţi de geţi şi de bastarni, oraşele elene îşi redobândesc libertatea.

70 - 44. Domnia lui Burebista. ”Ajuns în fruntea neamului său care era istovit de desele războaie, getul Burebista l-a înălţat atât de mult prin exerciţii, abţinere de la vin şi ascultare faţă de porunci, încât în câţiva ani a făurit un stat puternic şi a supus geţilor cea mai mare parte din populaţiile vecine, ajungând să fie temut chiar şi de romani". (Strabon din Amaseia, marele geograf şi istoric grec care îşi redacta opera la puţin timp de la dispariţia marelui conducător geto-dac).

Aflat iniţial în fruntea unei formaţiuni statale locale, energic şi cu o voinţă de nezdruncinat, înzestrat cu remarcabile calităţi de organizator, comandant militar şi diplomat, Burebista reuşeşte să unifice formaţiunile politice daco-gete din spaţiul carpato-dunăreano-pontic şi să pună bazele unui puternic regat cu centrul în Podişul Transilvaniei. În întreaga sa acţiune a fost sprijinit de marele preot Deceneu, colaboratorul şi sfetnicul cel mai apropiat. Reflex al dezvoltării social-economice şi politice atinse de societatea geto-dacă, statul creat de Burebista care putea, potrivit afirmaţiilor aceluiaşi Strabon, să mobilizeze o armată de 200.000 de luptători, se impune la jumătatea sec. 1 î.e.n. ca principală forţă politică şi militară între Dunărea Mijlocie, Balcani şi Marea Neagră. Politica externă a statului lui Burebista, deosebit de activă şi îndrăzneaţă, este îndreptată spre redobândirea vechilor ţinuturi dacice şi spre contracararea pericolului expansiunii romane ce se contura pe întreaga linie a Dunării.

Primul obiectiv îl constituie înlăturarea, în jurul anului 60 î.e.n., a supremaţiei celtice din Pannonia. Amploarea şi vigoarea acestui efort militar, precum şi succesul său îşi găsesc ecoul în izvoarele istorice, care consemnează completa nimicire a triburilor celţilor - boii, aflate sub conducerea lui Critasiros, precum şi a celor taurisce; în urma acestei victorii, hotarele apusene ale regatului Dac sunt fixate pe Dunărea Mijlocie şi Munţii Slovaciei. Înfrângerea ulterioară a scordiscilor, triburi celtice din zona de vărsare a Tisei în Dunăre, aduce siguranţa frontierei de SV a Daciei şi deschide perspectiva organizării de incursiuni în Macedonia şi Illiria, creând premisele stabilirii hotarelor meridionale ale regatului lui Burebista pe linia munţilor Balcani. În anii 55-48 atenţia lui se îndreaptă spre răsărit unde, după înfrângerea lui Mitradate VI, Roma reuşise, în 72 / 71, să impună temporar autoritatea sa oraşelor vest-pontice. După înfrângerea bastarnilor şi sarmaţilor de la E de Dacia şi din regiunile nord-pontice, Burebista îşi impune autoritatea asupra coloniilor greceşti de pe litoralul de N şi V al Mării Negre, de la Olbia la gurile Bugului, la Apollonia, pe ţărmul Golfului Burgas, în Tracia, ajungând "stăpânul ţinuturilor de dincolo şi dincoace de Dunăre" şi devenind "cel dintâi şi cel mai mare dintre regii din Tracia", cum îl caracterizează o inscripţie greacă din acea vreme.

Aflat la apogeul puterii, Burebista este pe punctul de a interveni în războiul civil dintre Caesar şi Pompei, trimiţând ca sol la cel din urmă, în preajma bătăliei de la Pharsalos (48), pe Acronion din Dionysopolis. Înfrângerea şi moartea lui Pompei fac ca oferta de alianţă să nu se materializeze. Victorios în războiul civil, Caesar pregătea, se pare, o campanie îndreptată împotriva rivalului său din Carpaţi. După asasinarea lui Caesar în forumul din Roma, are loc şi dispariţia violentă a lui Burebista, victimă a unui complot al aristocraţiei separatiste. Statul întemeiat de el se destramă iniţial în 4 şi apoi în 5 părţi, într-una dintre acestea menţinându-se la putere Deceneu.


29 - 28 î.e.n. O invazie în S Dunării a geto-dacilor aliaţi cu bastarnii este respinsă de guvernatorul Macedoniei, M.Licinius Crassus, cu sprijinul lui Roles, dinast geto-dac din S Dobrogei. În continuare, generalul roman înaintează spre nord, înfrângând succesiv pe Dapyx, apoi pe Zyraxes, regi geto-daci din Dobrogea. În următoarele decenii litoralul vestic al Mării Negre este guvernat de un prefect roman, dependent de proconsulul Macedoniei.

8 - 17 e.n. Relegat la Tomis din ordinul împăratului Augustus, poetul Publius Ovidius Naso din Sulmona îşi trăieşte ultimii ani ai vieţii printre grecii şi geţii din Dobrogea, unde scrie Tristia (Tristele) şi Epistulae ex Ponto (Scrisori din Pont).

15 e.n. Constituirea provinciei romane Moesia; Dunărea devine graniţă între Imperiul Roman şi teritoriile locuite de geto-daci.   

c. 46. Transformarea regatului clientelar al Traciei în provincie romană. Până la această dată sub autoritatea nominală a regilor odrişi, Dobrogea este inclusă în provincia romană Moesia. Întreaga Peninsulă Balcanică, din Pelopones până la Dunăre, este acum o neîntreruptă posesiune romană.

68 / 69 (iarna). Profitând de războiul civil izbucnit la moartea împăratului Nero, cete de daci, aliate cu sarmaţi și roxolani, atacă provincia Moesia. Izvoarele literare şi epigrafice menţionează, între moartea lui Burebista (44 î.e.n.) şi ocuparea tronului de către Decebal (87 î.e.n.), numele unor regi daci: Deceneu, Comosicus, Coryllus, Scorilo, Duras-Diurpaneus; în Câmpia Munteană - Dicomes şi Coson; în Munţii Banatului - Cotiso.


85. (iarna). Invazie a dacilor, aliaţi cu sarmaţii şi bastarnii, în S Dunării, în Moesia, care inaugurează primul război dintre Dacia şi Roma.

86. Intervenţia personală a împăratului roman Domiţian pe frontul din Moesia. Cu această ocazie, provincia este împărţită în Moesia Superior şi Moesia Inferior (în componenţa căreia intră şi Dobrogea).

87 (vara). Cornelius Fuscus, prefectul pretoriului, traversează Dunărea pe un pod de vase şi înaintează în frunteaa 5-6 legiuni în direcţia Sarmizegetusei. Atrasă într-o ambuscadă de armata dacă (poate pe Valea Oltului), armata romană este înfrântă, iar comandantul ei ucis din ordinul domnitorului dac Diurpaneus, care odată cu victoria sa a luat numele Decevalus (Decebal). 



87 - 106. Domnia lui DecebalAccelerarea procesului de centralizare a statului în faţa iminenţei pericolului roman.
La începutul sec.3, la peste un veac de la dispariţia lui Decebal, istoricul Dio Cassius îi făcea următorul potret elogios: "Era foarte priceput în ale războiului şi iscusit la faptă, ştiind să aleagă prilejul pentru a-l ataca pe duşman şi a se retrage la timp. Abil în a întinde curse, era viteaz în lupte, ştiind a se folosi cu dibăcie de o victorie şi a scăpa cu bine dintr-o înfrângere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic temut al romanilor".


Decebal inițiază un vast program de construcții civile și militare, fortificând printr-un sistem de cetăți regiunea munților Orăștiei. 

Timp de peste două decenii confruntarea cu statul dac va fi principala problemă a politicii externe a Imperiului Roman, ajuns acum la apogeul puterii sale.

88. Generalul roman Tettius Iulianus reia ofensiva, pătrunde în Dacia prin Banat şi obţine victoria în bătălia de la Tapae (lângă Porțile de Fier).

89. Atacurile quazilor şi marcomanilor în Pannonia grăbesc încheierea unei păci de compromis între statul dac şi Roma. Armatele romane au fost nevoite să încheie un armistițiu după înfrângerea lui Domițian de către marcomani, lăsându-i efectiv pe daci independenți.

Lui Decevalus (Decebal) i s-a acordat statutul de „ rege vasal al Romei” și, odată cu el, experți militari, meșteri și bani de la Roma. El devenise un salariat plătit cu bani de la Roma pentru sarcini precise. În următorii 12 ani de pace Decebal îşi consolidează puterea şi statul.

101 - 102. Primul război dacic. 
După aproape 3 ani de pregătiri la hotarele meridionale ale Daciei, începute imediat după urcarea pe tron (98), împăratul Traian traversează pe poduri de vase Dunărea la Laederata (Ramna) şi Dierna (Orşova), pătrunzând, în fruntea a 150.000 de soldaţi, în Banat. O primă bătălie la Tapae se încheie cu victoria romană. Spre sfârşitul anului 101, importante forţe dace, aliate cu sarmaţi şi bastarni, traversează Dunărea şi pătrund în Moesia, obligându-l pe Traian să se deplaseze pe noul teatru de război. Ingeniosul plan strategic, care-l face pe Traian să nu poată exploata succesul de la Tapae, se prăbuşeşte însă după înfrângerea forţelor lui Decebal, în iarna lui 101 şi primăvara anului 102, la Nicopolis ad Istrum şi la Adamclisi, în Dobrogea. În toamna anului 102, Traian este pus în situația să încheie pace cu regele dac, pace înţeleasă de ambele tabere doar ca un simplu armistiţiu.

103 - 105. Apollodor din Damasc construieşte celebrul pod peste Dunăre.

105 - 106. Al doilea război dacic. "Traian a trecut Istrul pe acest pod şi a purtat război mai mult cu chibzuială decât cu înfocare, biruindu-i pe daci după îndelungi şi grele strădanii" (Dio Cassius). 

Părăsit de aliaţi, atacat prin Banat, Valea Oltului şi Moldova, constrâns la defensivă, Decebal se retrage în citadela din Munţii Orăştiei. În ciuda unei eroice rezistenţe, cade şi capitala Sarmizegetusa.
După ce Traian a pus mâna pe Sarmizegetusa a doua oară (106), regele învins - Decebal, s-a sinucis, iar în 107 Dacia a devenit o provincie romană. Deși relatarea lui Traian despre războaiele sale dacice a fost pierdută, Coloana lui Traian din Roma păstrează reprezentări ale conflictului.


Cea mai mare parte a Daciei este transformată, în vara anului 106, în provincie romană. Traian rămâne în continuare în ţinuturile cucerite până în primăvara anului 107, luând personal măsurile de organizare a noii provincii.

106 - 271. Dacia - provincie romană. 

Deşi a suferit pierderi grele, populaţia dacă rămâne şi după instaurarea noii stăpâniri, fiind elementul etnic preponderent numeric, continuând să vieţuiască ca agricultori, păstori, meşteşugari, plătind impozite preceptorilor romani, făcând serviciul militar în alte părţi ale imperiului, ș.a. Majoritatea covârşitoare a oraşelor şi târgurilor din Dacia romană s-au dezvoltat pe vetrele unor vechi aşezări dacice.

Deși romanii au cucerit și distrus vechiul Vassilium dacic, o mare parte din țară a rămas în afara puterii imperiale romane. Cucerirea a schimbat, de asemenea, echilibrul de putere din regiune și a fost catalizatorul reînnoirii alianței triburilor și regatelor germanice și celtice împotriva Imperiului Roman. Cu toate acestea, beneficiile materiale ale sistemului imperial roman erau atractive pentru aristocrația supraviețuitoare. Ulterior mulți dintre daci au fost romanizați. În 183 î.Hr În Dacia a izbucnit un război, despre care se cunosc puține detalii, dar se pare că în el s-au distins doi viitori pretendenți la tronul împăratului Commodus Clodius Alvinus și Pesenius Niger.

Potrivit lui Lactantius, împăratul roman Decius (249–251 d.Hr.) a trebuit să recucerească Dacia de la carpodacii lui Zosim - „întreprinderea unei expediții împotriva carpilor, care ocupaseră atunci Dacia și Moesia”.
Dacic capturat în Arcul lui Constantin


Chiar și așa regatele germanic și celtic, în special triburile gotice , se îndreptau încet spre granița dacilor și, în decurs de o generație, atacau mediul rural. În cele din urmă, goții au reușit să-i alunge pe romani și să restabilească „independența” Daciei după plecarea împăratului Aurelian în 275.

În 268-269 d.Hr.  Naissos Claudius II (Gothic Maximus) a câștigat o victorie decisivă împotriva goților. Întrucât în ​​această perioadă romanii încă ocupau Dacia romană, se ajunge la concluzia că goții nu au trecut Dunărea din provincia romană. Goţii care au supravieţuit înfrângerii nici nu au încercat să scape prin Dacia ci prin Tracia. La granițele Daciei romane, Carpii (dacii liberi) erau încă suficient de puternici pentru a lupta cinci bătălii în opt ani împotriva romanilor, 301-308 d.Hr. 
Dacia romană a fost abandonată în anul 275 d.Hr. de către romani, dar a fost dată Carpilor, și nu Goților.

Dacia romană

sec. 2 - 4. În NE Daciei romane se afirmă - în sec.2 - tribul costobocilor
În timpul războaielor marcomanice din vremea domniei lui Marcus Aurelius, aliaţi cu bastarnii şi sarmaţii, costobocii traversează în 170 Dunărea, pustiind Moesia, Tracia, Macedonia şi ajungând până în Attica. La sfârşitul sec.2, elementul hegemon la hotarele de E şi SE ale Daciei romane devin carpii; după 238 ei participă alături de goţi la invaziile din provinciile romane de la Dunărea de Jos. Titlul triumfal de Carpicus Maximus luat de Filip Arabul, Aurelian, Diocleţian, Constantin cel Mare, ş.a., este semnificativ pentru luptele grele purtate cu carpii, după cum acela de Dacicus Maximus al împăraţilor Maximin Tracul sau Gallenius trimite la victorii dificile asupra dacilor liberi din Nord. 

Carpii sunt menţionaţi pentru ultima oară în izvoarele istorice în 381, cu ocazia unui atac respins de împăratul Teodosiu I.


Imperiul Roman devenit Imperiu Dac

Potrivit lui Lactantius, imparatul Galerius (260 – aprilie sau mai 311), din momentul in care a urcat pe tron ​​si-a declarat identitatea dacică și s-a declarat dușmanul identității romane și chiar a sugerat ca imperiul sa nu fie numit roman, ci Imperiul Dac, provocând groază patricienilor și senatorilor. A manifestat un comportament antiroman din momentul în care a obținut puterea supremă, tratându-i pe cetățenii romani cu o cruzime nemiloasă, ca pe cuceritorii cuceriți, și toate acestea în numele aceluiași tratament pe care învingătorul Traian îl aplicase dacilor cuceriți, strămoșii lui Galerius de mai înainte cu două secole.

271. Retragerea, în timpul domniei împăratului Aurelian, a armatei şi administraţiei romane din provincia Dacia.
Provincia a fost abandonată de trupele romane și, potrivit lui Eutropius Breviarium historiae Romanae, cetățenii romani „din orașele și țările Daciei” au fost mutați în interiorul Moesiei. Sub Dioclețian în 296 î.Hr. pentru apărarea granițelor romane au fost construite fortificații de către romani pe ambele maluri ale Dunării.

În 336 d.Hr. încă mai existau daci, împotriva cărora a luptat Constantin cel Mare.
În anul 336 d.Hr ., Constantin cel Mare a recucerit provincia pierdută, dar după moartea sa (337) romanii au abandonat definitiv Dacia.

Dacia după romani

Victolii, Taifalii și Thervigii sunt triburi care sunt amintite ca locuind în Dacia în 350, după plecarea romanilor. Dovezile arheologice arată că gepizii au revendicat Transilvania de la Taiphalos și Thervigians. Taifalii, fosti goți independenți, au devenit confederați ai romanilor, de la care au obținut dreptul de a se stabili în Oltenia.

În 376 zona a fost cucerită de huni, care a ținut-o până la moartea lui Attila în 453. Tribul Gepid, sub Ardarichus, a folosit-o ca bază până în 566, când a fost distrusă de lombarzi. Lombardii au părăsit țara, iar avarii (a doua jumătate a secolului al VI-lea) au dominat regiunea timp de 230 de ani, până când regatul lor a fost distrus de Carol cel Mare în 791. În același timp, popoarele slave, considerate inferioare și de slujitori, au sosit pașnic şi li s-a permis să intre în ţară şi să lucreze pământul.


Completare:

Poporul dac ocupase mai devreme pământuri la sud de Dunăre și la nord de munți, iar acele pământuri, ca provincie romană, includeau în cele din urmă teritorii mai largi atât la nord, cât și la est. Dacii erau de origine tracică și, printre popoarele succesoare tracice din regiune, erau cei mai asemănători cu geții. (Într-adevăr, asemănările dintre grupuri l-au determinat pe istoricul grec Herodot să le eticheteze pe amândouă populațiile drept geți, în timp ce romanii se refereau la toate aceste populații drept daci.) Ei au apărut pentru prima dată pe piața ateniană a sclavilor în secolul IV î.Hr. Ulterior au făcut tranzacții cu grecii (importând în special vin) și au folosit monede grecești. Vorbeau un dialect trac, dar erau influențați cultural de către sciții vecini - de la care au adoptat cultul zeității scite Zalmoxis și credința în nemurire - și de invadatorii celtici din secolul IV î.Hr.

Dacii erau membri ai unei alianțe care angajase trupe romane în anii 112, 109 și 75 î.Hr. La momentul contactului, societatea dacică se împărțise în două clase distincte - o aristocrație și un proletariat. Primul era format din nobilime și preoție, iar cel din urmă cuprindea rangul armatei, țărănimii și artizanilor. Printre proletariat, ocupațiile principale erau agricultura și creșterea vitelor. Dacii au lucrat și în minele bogate de argint, fier și aur în Transilvania. Dacia a desfășurat un comerț exterior semnificativ, dovadă fiind numărul de monede străine găsite acolo.

În jurul anilor 60-50 î.e.n., Regele Burebista a unificat și extins regatul, stabilindu-l ca o putere regională semnificativă. El a cucerit orașele grecești de pe coasta de nord a Mării Negre și și-a extins granițele la vest dincolo de râul Tisa, la nord până în Slovacia modernă și la sud de Dunăre până la zona de dincolo de Belgrad. Burebista pare să fi oferit asistență lui Pompei în 49 î.Hr., iar în 44 Cezar plănuia o vastă expediție împotriva regatului dac. Cu toate acestea, Cezar a fost ucis în acel an și, la scurt timp, a fost asasinat și Burebista. Regatul său s-a despărțit în cel puțin patru părți, dar dacii au continuat să hărțuiască Roma, o invazie în 11 sau 10 î.Hr. fiind deosebit de devastatoare. Generalii augusteni i-au împins treptat înapoi de pe malul stâng al Dunării, stabilind în același timp 80.000 de oameni în provincia romană Moesia, pe malul drept. Nu au fost înregistrate alte probleme până în toamna anului 69 e.n., când dacii au găsit Moesia vulnerabilă după ce legiunile plecaseră pentru a lupta cu Vitellius. După ce au capturat o serie de cetăți, au fost respinși de generalul lui Vespasian - Gaius Licinius Mucianus - care se îndrepta spre Italia.
Originile războaielor mai serioase din timpul împăraților Domițian și Traian sunt greu de descifrat, dar provocarea romană nu poate fi exclusă. Dacii, unificați încă o dată sub Decebal, au atacat Moesia în 85 e.n., ucigând guvernatorul provinciei - Oppius Sabinus. Domițian a restabilit ordinea în anul următor, dar comandantul său - Cornelius Fuscus - a fost ucis împreună cu o mare parte din armata sa într-o invazie eșuată. În 88, Roma a câștigat o victorie la Tapae, lângă pasul Porții de Fier dar, din cauza dificultăților cu triburile dinspre vest, Domițian a acordat Daciei o pace favorabilă. Suzeranitatea romană a fost recunoscută, dar dacii au primit o subvenție și un împrumut de ingineri. 
În anul 101 Traian a redeschis lupta, iar în 102 a dictat o pace sub care, lângă capitala dacică, Sarmizegetusa, s-a stabilit o garnizoană romană. În anul 105 războiul a fost reînnoit, iar în anul 106 toată țara a fost supusă, părți mari din populația sa fiind exterminată sau mutată spre nord. Traian a dobândit o pradă enormă, campaniile sale au fost comemorate cu o coloană de victorie masivă la Roma, iar minele Daciei, poate un motiv pentru cucerire, au fost imediat exploatate. S-au construit drumuri, iar Sarmizegetusa și Tsierna (Orșova modernă) au devenit colonii. Noua provincie romană a fost pusă la început sub un legat consular cu cel puțin două legiuni, dar sub Hadrian a fost împărțită. 

Dacia Superior cuprindea Transilvania, sub un legat pretorian și susținută de o singură legiune la Apulum (Alba Iulia), în timp ce Dacia Inferior - în ceea ce a fost ulterior Țara Românească - era guvernată de un procurator. În 159, Antoninus Pius a împărțit zona în trei provincii - Tres Daciae (Dacia Porolissensis, Dacia Apulensis și Dacia Malvensis), toate subordonate unui guvernator de rang consular. Marc Aurelius le-a făcut o singură zonă militară în jurul anului 168.

Probabil că limitele teritoriului roman nu au fost niciodată clar definite, dar romanii au beneficiat atât din punct de vedere militar, cât și material de pe urma ocupației. Nevoia de trupe la sud de Dunăre (dar nu numai) a dus cel mai probabil abandonarea provinciei de către Aurelian, la aproximativ anul 270.

Bustul unui dac captiv după momentul 
cuceririi Daciei de către Traian

Dac nobil. Muzeul Louvre

Ce susțin istoricii italieni despre daci

”Dacci” din italiană se traduce ”Dă-ne”.

Dacii erau o populație indo-europeană așezată istoric în zona de la nord de cursul inferior al Dunării, care își ia numele de la ei ( Dacia , corespunzând aproximativ teritoriului României și Moldovei de astăzi ).

Diferitele triburi care formau poporul au fost unite într-un regat centralizat și organizate pentru prima dată de regele Burebista, în secolul I î.Hr. Statul Dac, cu capitala Sarmizegetusa Regia, s-a ciocnit de mai multe ori cu romanii, care au reușit să-i subjuge complet odată cu victoria împăratului Traian asupra regelui Decebal ( 106 ). Odinioară parte a Imperiului Roman, dacii au fost absorbiţi mai întâi de Roma, amestecându-se cu coloniştii săi, apoi de noile popoare care le-au invadat teritoriile începând de la mijlocul secolului al III-lea, precum sarmaţii, germanii, maghiarii şi slavii.

Dacia în perioada 60 - 44 B.C.E. (î.Hr.) sub Burebista

Originile și relația dintre traci și geți

Nu se poate data cu certitudine momentul așezării dacilor în patria lor istorică și nici cel al însăși formării poporului, desprins din matricea indo-europeana. Totuși, indicii lingvistice sugerează că elementele indo-europene, care ar fi evoluat ulterior în poporul dac, ar fi ajuns în zona Daciei în mileniul IV î.Hr. 

Dacii au fost considerați de multă vreme parte din descendența tracilor: geții și dacii ar fi format ramura nordică a marii familii tracice, chiar dacă au fost deosebit de expuși influențelor vecinilor lor estici, sciții. Potrivit unor studii mai recente, este însă posibil ca dacii să fie atribuiți - împreună cu Misi-ul Anatoliei - unei ramuri distincte de cea tracică: grupul de limbi daco-miaze .

În sursele clasice, ei au fost denumiți ca Geți (plural, Getai ) de către greci și ca Dacus (plural, daci ) de către romani , precum și Dagae și Gaetae , conform Tabula Peutingeriana. Scriitorii antici sunt unanimi în a considera că geții și dacii aparțin aceluiași popor, opinie susținută în zilele noastre de arheologie și lingvistica modernă; este posibil ca geții să fi fost atât parte a poporului dac, cât și să fi fost absorbiți de aceștia la un moment dat, sau așa cum susțineau autorii antici: geții au trăit în câmpiile Țării Românești, în timp ce dacii în teritoriile muntoase și deluroase ale Transilvaniei. 
Primele mențiuni ale dacilor în izvoarele clasice sugerează că, începând de la începutul secolului al II-lea î.Hr. , aceștia au fost deja așezați în lanțul muntos al Carpaților: Pompeo Trogo povestește, de fapt, conflictul care l-a adus pe regele dac de atunci, Oroles, în situația de a învinge și a respinge o incursiune a unei populații germanice Bastarnae (bastarnii), care încercaseră să pătrundă dinspre est, în câmpiile fertile din cursul mijlociu al râului Mureș. Un nou conflict cu bastarnii a avut loc în 112 - 109 î.Hr, dar și de această dată bastarnii au fost respinși, nereușind să slăbească puterea dacilor care, dimpotrivă, a crescut, atât de mult încât în ​​această perioadă a avut loc deplasarea centrului de putere al daco-geților, din câmpia Țării Românești spre inima Transilvaniei.

Regatul dac

După ce s-au ciocnit mai întâi cu macedonenii ( secolul al IV-lea î.Hr. ) și apoi cu tracii ( secolul al III-lea î.Hr. ), în secolul I î.Hr., dacii au reușit să dea viață, sub regele Burebista, unui regat autonom stabil. La moartea marelui domnitor, însă, împărăția lui s-a dizolvat; a urmat o situaţie de fluiditate, cu numeroase ciocniri cu Imperiul Roman care între timp ajunsese la graniţele de sud ale Daciei.

Ciocnirile au atins punctul culminant în anii 85-88 , când împăratul Domițian a condus o serie de operațiuni împotriva domniei noului domnitor, Decebal. Aceștia  au reușit nu numai să restabilească o putere centrală asupra dacilor, ci și să reînvie puterea militară și economică din vremurile lui Burebista, astfel încât să amenințe din nord provincia romană Moesia. Deși învins, în 89 Decebal a reușit să obțină condiții de pace care erau doar aparent favorabile romanilor: de fapt i s-a permis să se se reînarmeze liber și să sporească puterea poporului în următorii cincisprezece ani.

Cucerirea romană


În anul 101 e.n. Traian a început campania de cucerire a zonei, care s-a încheiat în anul 106 odată cu moartea regelui Decebal și înființarea unei noi provincii romane . Cu toate acestea, dominația romană s-a încheiat deja în secolul al III-lea, când Limesul roman a fost readus la Dunăre. În ciuda relativei concime a stăpânirii directe a Romei, romanizarea Daciei a fost profundă tot datorită muncii intense de colonizare; caracteristicile etnice și lingvistice ale dacilor s-au dizolvat într-un nou complex antropologic, modificat și mai mult în secolele următoare de noile invazii ale goților, slavilor, maghiarilor și altor popoare nomade.

Societatea dacilor
Comati daci

Dacii erau împărțiți în două clase: aristocrația, căreia i-a fost încredințată administrația și economia (tarabostii), precum și formarea elitei războinice (pileati)  și a această clasă se adăugau oamenii de rând și liberi (comatii). Ambele clase sociale, pileatii si comatii, au participat la marele sfat regal, cel puțin pe vremea lui Decebal.

Numai aristocrații aveau dreptul să-și acopere capul și purtau o pălărie de pâslă  numită pileum (din care derivă pileati, denumire cu care erau desemnați în latină). 
A doua clasă includea soldații de nivel inferior, fermierii și meșterii; în latină se numeau capillati, datorită părului lor lung. Aspectul și îmbrăcămintea lor pot fi văzute pe Columna lui Traian .

Se mai spune că această societate patriarhală era orientată mai ales spre război decât spre pace. În special, dacii erau considerați printre popoarele tracice ca fiind cei mai agresivi și „cei mai mari dintre traci”, așa cum ne-a transmis Herodot. 

Aspectul fizic

Dacii, ca și geții înșiși , au fost descriși în general de lumea clasică ca indivizi înalți, cu pielea destul de deschisă, cu părul roșu sau negru.

Religia dacilor

După cum ne-a transmis Herodot, geții (la sfârșitul secolului al VI-lea î.Hr. ) credeau în nemurirea sufletului și considerau moartea ca o simplă schimbare de țară: „Geții se consideră nemuritori... sunt convinși că decedatul nu moare cu adevărat, dar se alătură zeului Zalmoxis" (sau Zalmolxis). "
Alți geți [aceștia erau dacii] îl numesc pe același zeu Gebeleizis. La fiecare patru ani trimiteau pe unul dintre ei, extras la sorți, să aducă un mesaj lui Zalmoxis, după nevoile momentului... trei geți se ocupă de ținerea a trei sulițe, alții îl apucau de mâini pe „mesagerul desemnat” și apucându-i și picioarele, îl învârteau și îl aruncau pe sulițele lor. Dacă murea  străpuns, ei consideră că zeul este binevoitor, dar dacă nu murea, îl acuzau pe mesager, pretinzând că este un om rău, apoi trimiteau pe altul...”.

Preotul principal s-a bucurat de o poziție proeminentă ca reprezentant al zeității supreme, Zalmolxis, și a fost și consilierul regelui. Jordanes, în Getica sa, i-a dat lui Deceneus titlul de preot principal al lui Burebista.

Economia

Principalele ocupaţii ale dacilor erau agricultura, apicultura, viticultura, creşterea vitelor, producţia de olărit şi metalurgie. Provincia romană Dacia este reprezentată pe un sesterțiu ca o femeie așezată pe o stâncă cu un copil mic pe un genunchi, ținând spice de porumb, iar un alt copil așezat înaintea ei ținând ciorchini de struguri.

Dacii lucrau și aurul și argintul din minele din Transilvania. Ei au desfășurat un comerț considerabil cu alte popoare, dovadă fiind numeroasele monede străine găsite în țară.

Limba vorbită

Dacii vorbeau o limbă indo-europeană, despre care ne-au ajuns puține dovezi: câteva inscripții, toponime, antroponime și câteva cuvinte izolate raportate de autori greci și latini . Considerat multă vreme parte dintr-un grup tracic, în ultima vreme studiile noi tind mai degrabă să-l înscrie într-un grup separat (al limbilor daco-mysiene), chiar dacă întrebarea este încă deschisă.

Artele

Arhitectura civilă

Dacii dezvoltaseră ”murus dacicus”, caracteristic complexurilor lor de orașe fortificate, iar drept capitală Sarmizegetusa Regia. Gradul de dezvoltare urbană a acestora este mărturisit de basoreliefurile Columnei lui Traian: alimentarea cu apă a orașelor era garantată prin apeducte și de fapt romanii au reușit să cucerească orașul prin identificarea și distrugerea conductelor.

Arhitectura militară

Caracteristicile așezărilor dacice sunt cetățile situate pe teren înalt, o trăsătură tipic indo-europeană. Astfel capitala însăși, Sarmizegetusa Regia, care pe lângă fortificații cuprindea și clădiri religioase, dar și ceea ce pare a fi o platformă de observație astronomică, ori o stupă budistă, deoarece s-ar părea că o parte a geto-dacilor (sau chiar toți) erau greco-budiști. 

Budha reprezentat în stilul greco-budist

Dac nobil, Vatican

Dac, Vatican



Două din cele opt statui ale războinicilor daci de pe podul Arcului lui Constantin din Roma. Inițial, au făcut parte dintr-un grup de aproximativ șaptezeci de statui similare care au decorat forul lui Traian.


Analiza războaielor dacice ale lui Traian

Războaiele dacice (101-102, 105-106) au fost două campanii militare purtate de Imperiul Roman împotriva Daciei în timpul domniei împăratului Traian. Conflictele au fost cauzate de amenințarea constantă a dacilor la adresa Moesiei, o provincie de pe Dunăre, precum și de nevoia tot mai mare de aprovizionare din economia Imperiului.

Traian și-a îndreptat atenția către Dacia, o regiune la nord de Macedonia și Grecia și la est de Dunăre care se afla pe agenda romană încă dinainte de zilele lui Cezar, când dacii au învins o armată romană în bătălia din Istria. În anul 85 d.Hr dacii s-au adunat deasupra Dunării și au jefuit Moesia, dar au învins mai întâi armata pe care împăratul Domițian a trimis-o împotriva lor. Romanii au fost învinși în bătălia de la Tapai în 88 și a fost stabilit un armistițiu.

Împăratul Traian și-a reluat ostilitățile împotriva Daciei și, după un număr neconfirmat de bătălii, l-a învins pe regele dac Decebalus la a doua bătălie de la Tapai din anul 101. Cu trupele lui Traian împingând spre capitala dacică, Rușinat, Decebalus a cedat. Decebalus și-a recăpătat puterea în anii care au urmat și a atacat din nou fortărețele romane în 105. Ca răspuns Traian a invadat din nou Dacia, asediind capitala dacică Zarmizegethusa și demolând-o. Cu Dacia supusă, Traian a invadat apoi Imperiul Partic din est, cuceririle sale extinzând Imperiul Roman în cea mai mare măsură.

Conflicte inițiale


Din vremea domniei lui Burebista, care este considerat pe scară largă drept cel mai bun rege al Daciei - care a domnit între anul 82 î.Hr. și 44 î.Hr. - dacii reprezentau o amenințare pentru Imperiul Roman. Caesar însuși organizase un plan de lansare a unei campanii împotriva Daciei. Amenințarea s-a diminuat atunci când dificultățile dinastice din Dacia au dus la separarea acesteia în patru (sau cinci, în funcție de sursă) state tribale care au fost conduse separat după moartea lui Burebista în anul 44 î.Hr. Augustus a intrat mai târziu în conflict cu Dacia după ce aceasta a trimis soli prin care oferea sprijin împotriva lui Marcu Antoniu, în schimbul unor „cereri”, a căror natură nu este consemnată. Augustus a refuzat oferta, iar Dacia i-a oferit sprijinul lui Antoniu. În anul 29 î.Hr., Augustus a trimis mai multe expediții punitive în Dacia conduse de Marcus Licinius Crassus, consulul anului precedent, care a provocat pierderi grele și se pare că a ucis trei dintre cei cinci regi ai lor. Deși raidurile dacilor în Pannonia și Moesia au continuat câțiva ani în ciuda înfrângerii lor, amenințarea dacilor s-a încheiat efectiv.

Apoi, după 116 ani de relativ calm de-a lungul graniței romane, în iarna anului 85 d.Hr. până în anul 86 d.Hr armata regelui Dyra condusă de generalul Diurpaneus a atacat provincia romană Moesia, ucigând guvernatorul acesteia, Oppius Savinus, care era fost consul.

Războiul dacic al lui Domițian

Împăratul Domițian a condus legiuni în provincia devastată și a reorganizat ocupația Moesiei inferioare și Moesiei superioare, plănuind un atac asupra Daciei în perioada următoare de campanie. În anul următor, odată cu sosirea noilor legiuni în anul 87 d.Hr., Domițian a început ceea ce a devenit primul război dacic. Generalul Diurpaneus a trimis un sol la Domițian, oferindu-i pacea. L-au respins și prefectul pretorian Cornelius Fuscus a trecut Dunărea în Dacia, cu 5 sau 6 legiuni, pe un pod construit pe corăbii. Armata romană a fost luată prin surprindere și învinsă la prima bătălie de la Tapai de către Diurpaneus, care a fost apoi redenumit Decebalus (termen dac pentru „Viteazul”), și care a fost, în consecință, ales ca noul rege. Fuscus a fost ucis, iar legiunile și-au pierdut stindardele, făcând astfel umilința lor mai mare. În anul 88, ofensiva romană a continuat, iar armata romană, de data aceasta sub conducerea lui Tetius Julianus, i-a învins pe daci la îndepărtata cetate Zarmizegethusa, dar și la Tapai, lângă ceea ce este acum satul Bucova. După această bătălie, Decebalus, acum rege al celor patru părți reunite ale Daciei, a cerut pacea, care a fost din nou refuzată. Mai târziu, Domițian a acceptat oferta, în principal pentru că legiunile sale trebuiau să fie pe Rin pentru a înăbuși rebeliunea lui Lucius Antonius Saturninus, guvernatorul roman al Germaniei superioare, care se aliase cu Marcomani, Quadi și Sarmația Lazus împotriva lui Domițian, făcând astfel umilirea lor mai mare.

Cauzele primului război

Pe tot parcursul secolului I, politica romană a urmărit ca amenințările din partea statelor și provinciilor învecinate să fie limitate imediat. Tratatul de pace care a urmat primei bătălii de la Tapai, care a fost urmată de o victorie romană neconcludentă și costisitoare în aceleași țări în anul următor, nu a favorizat Imperiul. După pacea din 89 d.Hr., Decebalus a devenit vasal Romei, odată cu acceptarea lui Decebalus ca rege (rex amicus). A primit o sumă forfetară de bani, salarii financiare anuale, artizani dedicați, specialiști și militari în schimbul atât al păcii, cât și al războiului și mașinii de război pentru a proteja granițele imperiului. Artificierii au fost folosiți de Dakos pentru a-și îmbunătăți propria apărare.

La acea vreme, Roma suferea de dificultăți financiare în mare parte din cauza campaniilor militare din Europa și parțial din cauza procentului scăzut de aur din banii romani, după ordinul împăratului Nero. Zvonurile confirmate despre aurul  dacic și alte provizii valoroase pentru comerț au alimentat disputa, la fel ca și comportamentul certăreț al dacilor, care erau „insubordonați”.

Dar alte motive presante i-au motivat să acționeze. Cercetătorii estimează că doar zece la sută dintre barbari precum războinicii spanioli și francezi au avut acces la săbii, de obicei aristocrația. În schimb, Dacia avea provizii bogate de fier și cupru și erau lucrători metalurgici prolifici. O mare parte dintre daci aveau săbii, reducând astfel mult avantajul militar al Romei. Dacii aveau 250.000 de potențiali războinici, suficienți pentru a invada. Aveau alianțe cu câțiva dintre vecinii lor și erau în relații amicale cu alții pe care Roma îi considera dușmani. Roma nu avea o politică de apărare tangibilă și nu putea supraviețui unui război defensiv. Prin urmare, noul împărat Traian, care era un soldat experimentat și expert în tactică, a început să se pregătească de război. Că Dacia era considerată o amenințare semnificativă o arată faptul că Traian și-a retras soldații de la alte frontiere, lăsându-i prea neprotejați pe cei periculoși.

Primul război


După ce a obținut binecuvântarea senatului pentru război, până în 101 Traian era gata să treacă în Dacia. Acesta a fost un război în care ingeniozitatea și ingineria militară romană au fost bine arătate. Atacul roman a fost condus de două rânduri de legionari, care marșau direct în inima Daciei, arzând orașe și sate pe traseu. Traian a învins o armată dacică la a doua bătălie de la Tapai.

În iarna anului 101-102, armata romană, condusă de Traian, se adunase în apropierea orașului care mai târziu a devenit Nicopole, la intersecția râurilor Iatro și Rozitsa, pregătindu-se pentru un atac al tribului sarmaților roxolani din nordul Dunării, aliați ai dacilor și a avut ca rezultat o victorie romană, motiv pentru care orașul și-a luat numele.

În 102, Decebalus a ales să facă pace după alte conflicte mai mici. Războiul se terminase cu o victorie majoră a romanilor. Un pod cunoscut mai târziu sub numele de Podul lui Traian a fost construit peste Dunăre la Drobeta pentru a ajuta legionarii în mișcarea lor. Acest pod, probabil cel mai mare la acea vreme și pentru multe secole viitoare, a fost proiectat de Apolodor din Damasc și scopul său a fost de a ajuta armata romană să se deplaseze mai repede în Dacia în cazul unui viitor război. Conform termenilor păcii, Decebalus a primit întărire tehnică și militară de la romani pentru a crea o zonă de alianță puternică împotriva posibilelor incursiuni periculoase din regiunile de nord și de est ale popoarelor imigrante ostile. Rechizitele au fost folosite în schimb pentru a reconstrui cetățile dacice și a întări armata. La scurt timp după aceea, Decebalus s-a întors din nou împotriva romanilor.

Al Doilea Război


După primul război, Decebalus s-a conformat Romei pentru un timp, dar în curând a instigat la revoltă triburile împotriva romanilor și a jefuit coloniile romane de peste Dunăre. Fidel naturii sale curajoase și optimiste, Traian și-a adunat forțele în anul 105 d.Hr. pentru un al doilea război.

La fel ca primul conflict, al doilea război a prezentat mai multe lupte costisitoare pentru armata romană. În fața unui număr mare de triburi aliate, legiunile s-au luptat să obțină o victorie clară, rezultând o a doua pace temporară. În cele din urmă, provocată de comportamentul lui Decebalus și de încălcările sale continue ale tratatului, Roma a adus din nou întăriri, a început ofensiva și a reușit în 105. Pe parcursul anului următor au cucerit treptat sistemul de fortărețe din munții din jurul capitalei dacice, Zarmizegethusa. Ultima bătălie decisivă a avut loc în apropierea zidurilor Zarmizegethusa, în vara anului 106, în care au fost implicate legiunile II Adiutrix și IV Flavia Felix și un pluton (vexillatio) din Ferrata VI.

Dacii au respins primul atac, dar romanii, ajutați de un aristocrat local trădător, au găsit și au distrus conductele de apă ale capitalei dacilor. Rămânând fără apă și mâncare, orașul a căzut și a fost demolat. Decebalus a scăpat, dar a fost urmărit de cavaleria romană și s-a sinucis pentru a evita supunerea. Cu toate acestea, războiul a continuat. Datorită trădării unui rege dac de încredere, Vicilis (Bicilis), romanii au găsit comoara lui Decebalus în râul Sargesia/Sargetia – o avere estimată de Carcopinus la aproximativ 165.000 de kilograme de aur și 331.000 de kilograme de argint. Ultima bătălie a avut loc la Porolissios.

Finalizare și consecințe


Încheierea războiului dacic a fost marcată ca un succes pentru Roma și armata ei. Traian a anunțat 123 de zile de sărbătoare pentru întregul Imperiu. Minele bogate în aur din Dacia au fost securizate și se estimează că Dacia a donat apoi 700 de milioane de dinari pe an economiei romane, oferind finanțare pentru viitoarele campanii ale Romei și ajutând la proliferarea rapidă a orașelor romane în toată Europa. Rămășițele activităților miniere mai pot fi văzute astăzi, mai ales la Roșia Montană. O sută de mii de sclavi bărbați au fost trimiși înapoi la Roma, Dacia a devenit o anexă, a devenit provincie în timp ce partea de nord a rămas liberă, dar nu a format niciodată un stat.

Cele două războaie au fost victorii notabile în campaniile perene de expansiune ale Romei, datorită cărora Traian a câștigat admirația și sprijinul poporului. Sfârșitul războaielor dacice a marcat începutul unei perioade de creștere constantă și de relativă pace la Roma. Traian a început planuri extinse de construcție și a fost atât de creativ încât a fost mândru că este poreclit Kissos. Traian a devenit un lider public respectat, îmbunătățind infrastructura urbană a Romei, deschizând astfel calea pentru creșterea internă și întărirea Imperiului în ansamblu.



Dacia romană după retragerea armatei şi administraţiei romane



Alte hărți ale Europei antice puteți găsi aici:
Europe maps

Sursa acestei serii de articole pe teme istorice: "O ISTORIE A LUMII ANTICE" - compendiu; Internet (poze, hărţi); traduceri din istoria universală.



Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu:

Postare prezentată

POPOARELE EUROPENE - GETO-DACII

Regiunea carpato-dunăreană, în care a evoluat comunitatea etnică românească, a fost ocupată inițial, în jurul anului 2000 î.e.n., de căt...