sec.15 - 12 î.Hr. (BCE). Descoperirile arheologice de pe solul italic atestă un contact viu între lumea greacă și cea italică. Navigatorii micenieni, care dominau întreaga Egee, pătrund în Adriatica, în Marea Ionică și Tireniană, debarcând în Sicilia, în insulele Lipare, de pe litoralul Italiei. Bogăția ceramicii miceniene din zona Tarentului pare a indica chiar existența unei așezări permanente în această zonă.
sec.8 - 6. Italia Meridională și Sicilia constituie, în contextul marii colonizări grecești, o țintă preferențială a elenilor în căutarea unei noi patrii. Cu această colonizare, cultura greacă a ajuns în Italia, odată cu dialectele sale de limbă greacă antică, tradițiile religioase și sistemul politic al polisurilor, însă în scurt timp a evoluat într-o civilizație elenă originală, interacționând mai apoi cu civilizațiile italice și latine. Cel mai important aport cultural a fost alfabetul grecesc în forma sa chalcică/cumaeană, adoptat întâi de etrusci, și evoluând ulterior în alfabetul latin, cel mai folosit de pe glob. Desigur, el a avut ca sursă primară de inspirație alfabetul fenician, dar l-au mai modificat, aducându-l la forma folosită astăzi.
Metropolele grecești care se situează în fruntea acțiunilor de colonizare a acestor ținuturi sunt Chalcis și Eretria (din insulele Eubeea), Corint, Megara, Rhodos. Prima colonie fondată pe pământ italic, la 754 î.e.n., și totodată cea mai nordică este Cyme (numită de romani Cumae). Tot în sec.8 mai sunt întemeiate Sybaris, Crotona, Tarent, Poseidonia (Paestum), Rhegion; în sec.7 iau ființă Siris, Locroi, Metapont, Parthenope (Neapolis), iar în sec.6 Dicairheia (Puteoli).
În Sicilia, primele colonii întemeiate de greci sunt Naxos (735) și Siracuza (734), urmate, în același secol, de Leontinoi și Catania, în sec.7 de Zancle (Messina), Gela, Himera, Selinus, de Arcagas și Camarina. Multitudinea și strălucirea orașelor grecești din S Italiei au dus la încetățenirea, pentru această regiune geografică, în sec.4, a numelui de Grecia Mare (Megale Hellas, Magna Graecia).
Coloniile nou fondate au reprezentat implantarea unor orașe-cetăți grecești (poleis), cu structura lor economică, social-politică și spirituală specifică, pe pământ italic și sicilian. Înființate aproape în exclusivitate pe coastă, ele au ocupat în jurul orașului un teritoriu care să le asigure practicarea agriculturii necesare subzistenței; în scurt timp au devenit și renumite centre meșteșugărești și comerciale, a căror bunăstare a depășit adeseori pe cea a metropolelor. Prin intermediul coloniilor grecești, lumea etruscă și romană a intrat în contact cu realizările civilizației grecești (produse meșteșugărești, economia monetară, elemente de artă și religie, alfabetul, etc.)
734. Coloniștii din Corint întemeiază Siracuza, care se impune drept cel mai important centru economic, politic și cultural grec din Sicilia. Siracuza va polariza în sec.5 - 4 î.e.n. energiile elene în lupta împotriva expansiunii cartagineze; coloniile feniciene din treimea apuseană a Siciliei (Motya, Solus, Panormos ș.a.) vor fi incluse, după prăbușirea metropolelor lor asiate, în imperiul maritim al Cartaginei.
Italia - regiunea Apulia
708 (sau 706). Data tradițională a fondării în Golful Taranto, la granița dintre Calabria și Apulia, a orașului Tarencia Magna. După distrugerea orașelor Siris (530) și Sybaris (511), Tarantul se impune drept cel mai important oraș grec din Italia Meridională, punct comercial cu Grecia peninsulară și egeeană.
Italia - Apulia
c.600. Ionieni originari din orașul Foceea (Phocaia), din Asia Mică, fondează, la vărsarea fluviului Rhone, colonia Massalia (=Marsilia), care devine unul dintre cele mai importante centre grecești din bazinul occidental al Mării Mediterane, cu un rol activ în transmiterea elementelor civilizației elene în Gallia.
c.570 - 554. Falaris, tiran al orașului Acragas (=Agrigento). Supraveghetor al construcției templului lui Zeus, situat pe citadela recent înființatei colonii grecești din NE Siciliei, Falaris înarmează muncitorii și sclavii din subordine, instaurând propria sa dictatură la Acragas. El respinge atacurile sicanilor autohtoni și ale cartaginezilor, punând bazele viitoarei înfloriri a cetății.
Răspândirea regimurilor tiranice în Sicilia și Graecia Magna.
c.540. Bătălia navală de la Alalia (Corsica). Colonizarea greacă în Mediterana Occidentală a întâlnit opoziția Cartaginei și a etruscilor, aliați și în această bătălie, care are drept urmare păstrarea insulelor Corsica și Sardinia în sfera de influență etrusco-cartagineză.
Poziția pe hartă a orașului Taranto
Taranto - palatul administrativ
511. Orașul Sybaris este distrus de cetatea vecină și rivală Crotona, condusă de o sectă a pitagoreicilor.
491. Gelon devine tiran al orașului Gela; spre deosebire de majoritatea tiranilor epocii, el a fost un apărător al aristocrației funciare. Prin diplomație și forța armelor, Gelon își extinde autoritatea și asupra altor cetăți grecești din E Siciliei: Leontinoi, Catane, Camarina, Naxos.
485. La chemarea oligarhilor siracuzani, izgoniți de o răscoală populară, Gelon cucerește Siracuza, din care face parte propria reședință. Fratele său Hieron preia puterea la Gela.
Teatru grec din Siracuza, Sicilia
480. Marea ofensivă cartagineză împotriva cetăților grecești din Sicilia (concertată, potrivit izvoarelor antice, cu invazia Greciei de către regele persan Xerxe I) este respinsă după bătălia de la Himera, în care-și găsește moartea însuși Hamilcar, comandantul forțelor punice. Creator al flotei militare siracuzane, învingător în cursele de cai din timpul jocurilor de la Olimpia (488 / 487), Gelon se impune în lumea elenă occidentală drept cea mai influentă personalitate din epocă.
Gelon, regele Siracuzei
474. Prin victoria navală din fața orașului Cumae, Hieron I stăvilește definitiv încercările etrusce de expansiune spre S.
473. Tarentul și Rhegionul suferă o grea înfrângere din partea iapigilor. Începând din sec.5, presiunea populațiilor italice se face tot mai simțită.
466. Trasibul, fratele și succesorul lui Hieron I, este izgonit, la scurt timp după preluarea puterii la Siracuza, de o răscoală democratică. Fenomenul înlocuirii conducerii tiranice prin regimuri democratice se generalizează în a doua jumătate a sec.5, în lumea greacă occidentală, nu fără aprige lupte interne.
Ducetius - un hegemon al Sikeles (Sículos), un pre-oraș roman din Sicilia (o τῶν Σικελῶνἡγεμών), care a murit în c.440 și care a reușit să reunească într-o singură federație toate orașele din Sicilia, cu excepția unuia singur.
(sursa: wikipedia).
În c.459, a fondat orașul Meneno (actualul Mineo) - prin distribuirea terenului între mercenarii greci și sículos și a luat orașul Murgantia. Pe mercenarii care au înlocuit populațiile din localitățile pe care le-a fondat, i-a numit cetățeni ai orașelor respective. În c.453, a întemeiat și a construit Palice, lângă sanctuarul Palicos, care a devenit capitala federației sicule, odată cu noua constituție a lui Ducetio. De asemenea, a înființat orașe în zone strategice.
La scurt timp după întemeierea capitalei Palice, el a atacat Acragante. După ce i-a trimis în exil la Inessa pe coloniștii din Siracuza, care trăiseră până atunci în Aitna (Etna), Ducetius a atacat Motyon, un oraș sicilian protejat de Agrigento (451 î.Hr.). Agrigento și Syracuza, alarmate, au trimis trupe pentru a-i ajuta pe cei din Motyon. În anul următor, Ducetius a suferit o înfrângere zdrobitoare în Nomai, fiind înfrânt de către coaliția celor două orașe (polis-uri). Supraviețuitorii armatei sale s-au împrăștiat prin mai multe orașe, iar Ducetius a rămas singur cu o mână de adepți loiali. Agrigento a cucerit Motyon, iar Ducetius a fugit în Siracuza, unde a fost judecat de Adunarea cetățenilor. El a fost exilat în Corint, orașul care a fost fondat de coloniștii din Siracuza, cu condiția să nu se mai întoarcă niciodată în Sicilia. Ducetius a revenit însă în Sicilia cu o armată recrutată dintre coloniștii greci și a fondat orașul Caleacte (curent Caronia) Siculo, cu caracter grecesc (448-446 î.e.n.), al cărui fondator a fost Herbita Arcónides, una dintre dinastiile Siciliei cu nume elenizat. Acest oraș, a cărui enclavă nu era strategică, nu a reprezentat nici o amenințare pentru Siracuza, care deja recucerise teritoriile care fuseseră anterior sub controlul său.
Notă:
Siracuza este unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Înființat în anul 733 î.C. de coloniști greci din Corint, a fost unul dintre cele mai bogate și mai puternice orașe ale Greciei Mari.
Este orașul lui Arhimede (287-212 î.C.) care și-a găsit moartea în timpul luptei romanilor pentru cucerirea orașului. În 212 î.C. a fost cucerit de romani.
În Grecia Antică, Corintul era cel mai important oraș după Atena, fiind locuit încă din epoca de piatră. Pe atunci era unul dintre cele mai importante centre de comerț est-vest și ale cultului Afroditei. Orașul era cunoscut prin prețurile ridicate aplicate străinilor. De acolo a pornit proverbul: "Nu-i chiar nimic o călătorie la Corint". În 146 î.Hr. orașul a fost distrus de către romani, iar apoi 100 de ani mai târziu a fost reconstruit de Iulius Cezar sub formă de colonie romană.(Sursa: Wikipedia)
După moartea lui Ducetius, nu a existat niciun fel de revoltă împotriva hegemoniei siciliene (siciliene grecești) a insulei.
Mai puteți citi și:
După moartea lui Ducetius, nu a existat niciun fel de revoltă împotriva hegemoniei siciliene (siciliene grecești) a insulei.
Din inițiativa lui Pericle, Atena schițează o nouă politică în Occident, marcată de fastuoasa întemeiere în S Italiei, pe locul vechiului Sybaris, a coloniei Thurioi; printre fondatori se numără filosofii Protagoras din Abdera și Empedocle din Acragas, istoricul Herodot și arhitectul Hippodamos din Milet.
427 - 424. Războiul între cetățile grecești doriene și ioniene din Sicilia, încheiat, pe baza statu-quo-ului, prin congresul de pace de la Gela. Poziția dominantă a Siracuzei se menține.
415. Chemarea în ajutor a Segestei oferă Atenei bine-venitul pretext pentru organizarea unei expediții în Sicilia, vizând în principal cucerirea Siracuzei. După eșecul asediului acestui oraș, flota ateniană este înfrântă în rada Siracuzei, iar corpul expediționar în bătălia de la Assinaros. Strategii atenieni sunt executați, iar soldații vânduți ca sclavi.
409 - 405. Noua ofensivă cartagineză în Sicilia răsăriteană; cucerirea orașelor Selinus, Himera, Acragas, Gela și Camarina.
405. Dionysos I devine tiran al Siracuzei. În fața pericolului cartaginez iminent, Dionysos realizează reforme radicale (reîmpărțirea proprietăților funciare confiscate oligarhilor, eliberări de sclavi, acordarea cetățeniei unor noi categorii de locuitori), vizând lărgirea bazei sociale a puterii sale. Sunt constituite o puternică armată de mercenari și o puternică flotă de 300 nave de luptă, insula Ortygia este transformată în citadelă inexpugnabilă. Sub lozinca eliberării Siciliei, Dionysos declanșează în 397 o puternică ofensivă împotriva posesiunilor punice, marcând începutul primului dintre cele trei războaie purtate împotriva Cartaginei. După 392 el intervine în Italia Meridională, cucerește orașele Rhegion (387) și Crotona (379), fondează colonii proprii pe coasta italică a Mării Adriatice, încheie alianță cu Sparta și devine cetățean de onoare al Atenei. La sfârșitul vieții lui, posesiunile cartagineze din Sicilia se limitează la sfertul apusean al insulei, iar Siracuza ajunge primul oraș al lumii grecești occidentale; guvernarea sa rămâne cel mai lung și strălucit regim tiranic al antichității.
Dionysos I a făcut din curtea sa un loc preferat de întâlnire a filosofilor, poeților și istoricilor epocii (Platon, Filistos, Eudoxos din Cnidos, ș.a.)
367. Dionysos II cel Tânăr, care preia conducerea Siracuzei, se situează la polul opus față de tatăl și predecesorul său; caracter slab, nehotărât, versatil, iubitor de lux și fast, el încheie imediat pacea cu Cartagina. Izgonit de Dion în 357, revine, 10 ani mai târziu, în fruntea statului, dar o răscoală a demosului și intervenția corintianului Timoleon îl obligă în 344 să se retragă la Corint.
344 - 337. Guvernarea lui Timoleon la Siracuza. Trimis de metropola sa, Corint, în ajutorul Siracuzei, sfâșiată de lupte interne și amenințată din nou de expansiunea cartagineză, Timoleon, remarcabil militar și om de stat, restabilește pacea în cetate, înfrânge armata punică în bătălia de la Crimisos (340) și obține, prin pacea încheiată în 338, recunoașterea râului Halycos (Alico) ca hotar între stăpânirile grecești și cartagineze. Măsuri energice de repopulare a cetăților grecești (prin întoarcerea exilaților și noi colonizări din Elada), un ambițios program de reconstrucții îi aduc o unanimă recunoaștere în lumea greacă. Retras din viața politică (337), Timoleon moare 4 ani mai târziu, onorat de întreaga cetate.
338. Pacea încheiată între Siracuza și Cartagina, în urma victoriilor corintianului Timoleon, stabilește râul Halycos (Alico) ca hotar între posesiunile punice din Sicilia (treimea occidentală a insulei) și cele grecești.
332 - 330. În fața presiunii crescânde a triburilor italice, coloniile grecești din Italia Meridională (Graecia Magna), în frunte cu Tarentul, apelează la ajutorul militar al regelui Epirului, Alexandru I.
316. Fiul unui exilat din Rhegion stabilit la Siracuza, Agatocle, afirmat ca un adversar hotărât al cercurilor oligarhice conducătoare, devine, în urma unei lovituri de stat, strateg autocrator al celui mai important oraș al Siciliei, instituind de facto un regim personal.
312. Încercarea Siracuzei de a-și extinde autoritatea asupra cetăților grecești din V Siciliei se lovește de opoziția Cartaginei, chemate în ajutor de regimurile oligarhice elene. Înfrânt la Himera, asediat pe mare și pe uscat în Siracuza, lipsit de speranța oricărui ajutor extern, Agatocle concepe un plan de o originalitate fără precedent.
310. Îmbarcând un corp expediționar de 14.000 de mercenari pe ultimele nave de care dispunea, forțează blocada și debarcă, câteva zile mai târziu, pe litoralul Africii de N, incendiind în aceeași zi întreaga flotă siracuzană. Timp de 3 ani poartă cu succes războiul până sub zidurile Cartaginei.
306. Reîntors în Sicilia (307), Agatocle încheie pacea cu Cartagina pe bazele statu-quo-ului, fiind recunoscut însă ca hegemon de cetățile grecești din insulă.
304. Agatocle adoptă, după modelul diadohilor, titlul de rege. După această dată inițiază o politică de cuceriri în S Italiei, încercând fără succes durabil să unească sub autoritatea sa Graecia Magna.
289. Moartea lui Agatocle, ultima personalitate marcantă a lumii grecești occidentale și autorul celei de pe urmă încercări de unificare a acesteia.
282 - 272. Conflict între Roma și Tarent. Strălucita colonie dorică apelează la Pirus, regele Epirului, care debarcă în 280 cu 25.000 de mercenari și 20 de elefanți în Apulia. Pirus repurtează două victorii greu plătite asupra forțelor romane, la Heracleia și Ausculum, ajunge la 60 km de Roma, dar nu poate determina senatul să încheie pacea (279).
278. Amenințate de o nouă ofensivă punică, orașele grecești în frunte cu Siracuza solicită, la rândul lor, ajutorul aventurierului epirot, care, aureolat de victoriile asupra Romei, descinde cu armata în Sicilia; aici Pirus repurtează o serie de victorii asupra cartaginezilor, dar nu reușește să cucerească puternicul oraș Lilybaeum. Nemulțumirile trezite printre aliații greci și lipsa de sprijin îl determină să renunțe la ideea invaziei Africii de N și să revină în 276 în Italia.
272. După înfrângerea lui Pirus la Beneventum, în Samnium (275), romanii asediază și cuceresc Tarentul.
270. Colonia greacă Rhegion, din extremitatea SV a Peninsulei, este cucerită de Roma, care devine astfel stăpâna întregii Italii până la strâmtoarea Messinei.
269 - 215. Hieron II, rege al Siracuzei. Aliat al Cartaginei la izbucnirea primului război punic (264), Hieron II se raliază în 263 Romei. Politica consecvent filoromană pe care o urmează până la moarte a adus cetății o ultimă epocă de înflorire economică și culturală.
264 - 241. Primul război punic; Sicilia constituie principalul teatru de război. La încheierea păcii, stăpânirile cartagineze sunt transformate în posesiuni romane, organizate din 227 ca provincia Sicilia.
215. Siracuza, fidelă alianței cu Roma în primii ani ai celui de-al doilea război punic, este raliată de succesorul lui Hieron II, Hyeronimos, taberei lui Hannibal.
212 î.Hr. (BCE). M. Claudius Marcellus cucerește, la capătul unui dificil asediu de peste un an, Siracuza.
Acum, moare ucis de un soldat roman, în timp ce rezolvă o problemă de geometrie (”nu-mi strica cercurile”), Arhimede, unul din cei mai de seamă savanți ai lumii antice.
427 - 424. Războiul între cetățile grecești doriene și ioniene din Sicilia, încheiat, pe baza statu-quo-ului, prin congresul de pace de la Gela. Poziția dominantă a Siracuzei se menține.
415. Chemarea în ajutor a Segestei oferă Atenei bine-venitul pretext pentru organizarea unei expediții în Sicilia, vizând în principal cucerirea Siracuzei. După eșecul asediului acestui oraș, flota ateniană este înfrântă în rada Siracuzei, iar corpul expediționar în bătălia de la Assinaros. Strategii atenieni sunt executați, iar soldații vânduți ca sclavi.
409 - 405. Noua ofensivă cartagineză în Sicilia răsăriteană; cucerirea orașelor Selinus, Himera, Acragas, Gela și Camarina.
405. Dionysos I devine tiran al Siracuzei. În fața pericolului cartaginez iminent, Dionysos realizează reforme radicale (reîmpărțirea proprietăților funciare confiscate oligarhilor, eliberări de sclavi, acordarea cetățeniei unor noi categorii de locuitori), vizând lărgirea bazei sociale a puterii sale. Sunt constituite o puternică armată de mercenari și o puternică flotă de 300 nave de luptă, insula Ortygia este transformată în citadelă inexpugnabilă. Sub lozinca eliberării Siciliei, Dionysos declanșează în 397 o puternică ofensivă împotriva posesiunilor punice, marcând începutul primului dintre cele trei războaie purtate împotriva Cartaginei. După 392 el intervine în Italia Meridională, cucerește orașele Rhegion (387) și Crotona (379), fondează colonii proprii pe coasta italică a Mării Adriatice, încheie alianță cu Sparta și devine cetățean de onoare al Atenei. La sfârșitul vieții lui, posesiunile cartagineze din Sicilia se limitează la sfertul apusean al insulei, iar Siracuza ajunge primul oraș al lumii grecești occidentale; guvernarea sa rămâne cel mai lung și strălucit regim tiranic al antichității.
Dionysos I a făcut din curtea sa un loc preferat de întâlnire a filosofilor, poeților și istoricilor epocii (Platon, Filistos, Eudoxos din Cnidos, ș.a.)
Dyonisos I
367. Dionysos II cel Tânăr, care preia conducerea Siracuzei, se situează la polul opus față de tatăl și predecesorul său; caracter slab, nehotărât, versatil, iubitor de lux și fast, el încheie imediat pacea cu Cartagina. Izgonit de Dion în 357, revine, 10 ani mai târziu, în fruntea statului, dar o răscoală a demosului și intervenția corintianului Timoleon îl obligă în 344 să se retragă la Corint.
344 - 337. Guvernarea lui Timoleon la Siracuza. Trimis de metropola sa, Corint, în ajutorul Siracuzei, sfâșiată de lupte interne și amenințată din nou de expansiunea cartagineză, Timoleon, remarcabil militar și om de stat, restabilește pacea în cetate, înfrânge armata punică în bătălia de la Crimisos (340) și obține, prin pacea încheiată în 338, recunoașterea râului Halycos (Alico) ca hotar între stăpânirile grecești și cartagineze. Măsuri energice de repopulare a cetăților grecești (prin întoarcerea exilaților și noi colonizări din Elada), un ambițios program de reconstrucții îi aduc o unanimă recunoaștere în lumea greacă. Retras din viața politică (337), Timoleon moare 4 ani mai târziu, onorat de întreaga cetate.
Timoleon - pictură de Giuseppe Patania
338. Pacea încheiată între Siracuza și Cartagina, în urma victoriilor corintianului Timoleon, stabilește râul Halycos (Alico) ca hotar între posesiunile punice din Sicilia (treimea occidentală a insulei) și cele grecești.
332 - 330. În fața presiunii crescânde a triburilor italice, coloniile grecești din Italia Meridională (Graecia Magna), în frunte cu Tarentul, apelează la ajutorul militar al regelui Epirului, Alexandru I.
316. Fiul unui exilat din Rhegion stabilit la Siracuza, Agatocle, afirmat ca un adversar hotărât al cercurilor oligarhice conducătoare, devine, în urma unei lovituri de stat, strateg autocrator al celui mai important oraș al Siciliei, instituind de facto un regim personal.
Agatocles - tiranul Siracuzei
312. Încercarea Siracuzei de a-și extinde autoritatea asupra cetăților grecești din V Siciliei se lovește de opoziția Cartaginei, chemate în ajutor de regimurile oligarhice elene. Înfrânt la Himera, asediat pe mare și pe uscat în Siracuza, lipsit de speranța oricărui ajutor extern, Agatocle concepe un plan de o originalitate fără precedent.
310. Îmbarcând un corp expediționar de 14.000 de mercenari pe ultimele nave de care dispunea, forțează blocada și debarcă, câteva zile mai târziu, pe litoralul Africii de N, incendiind în aceeași zi întreaga flotă siracuzană. Timp de 3 ani poartă cu succes războiul până sub zidurile Cartaginei.
Ruinele Cartaginei
Cartaginezii au reușit să zdrobească aproape toată infanteria lui Agatocle,
izolându-l pe un deal, complet lipsit de apă și hrană.
306. Reîntors în Sicilia (307), Agatocle încheie pacea cu Cartagina pe bazele statu-quo-ului, fiind recunoscut însă ca hegemon de cetățile grecești din insulă.
304. Agatocle adoptă, după modelul diadohilor, titlul de rege. După această dată inițiază o politică de cuceriri în S Italiei, încercând fără succes durabil să unească sub autoritatea sa Graecia Magna.
289. Moartea lui Agatocle, ultima personalitate marcantă a lumii grecești occidentale și autorul celei de pe urmă încercări de unificare a acesteia.
Localizarea orașelor Siracuza și Cartagina
Călătoria lui Agatocle din Sicilia în Africa a durat 6 nopți și 7 zile.
282 - 272. Conflict între Roma și Tarent. Strălucita colonie dorică apelează la Pirus, regele Epirului, care debarcă în 280 cu 25.000 de mercenari și 20 de elefanți în Apulia. Pirus repurtează două victorii greu plătite asupra forțelor romane, la Heracleia și Ausculum, ajunge la 60 km de Roma, dar nu poate determina senatul să încheie pacea (279).
278. Amenințate de o nouă ofensivă punică, orașele grecești în frunte cu Siracuza solicită, la rândul lor, ajutorul aventurierului epirot, care, aureolat de victoriile asupra Romei, descinde cu armata în Sicilia; aici Pirus repurtează o serie de victorii asupra cartaginezilor, dar nu reușește să cucerească puternicul oraș Lilybaeum. Nemulțumirile trezite printre aliații greci și lipsa de sprijin îl determină să renunțe la ideea invaziei Africii de N și să revină în 276 în Italia.
Statuia lui Pirus (Pyrrhus), rege al Epirului, înfățișat ca zeul Marte
(Muzeul Capitolinei, Roma)
272. După înfrângerea lui Pirus la Beneventum, în Samnium (275), romanii asediază și cuceresc Tarentul.
270. Colonia greacă Rhegion, din extremitatea SV a Peninsulei, este cucerită de Roma, care devine astfel stăpâna întregii Italii până la strâmtoarea Messinei.
269 - 215. Hieron II, rege al Siracuzei. Aliat al Cartaginei la izbucnirea primului război punic (264), Hieron II se raliază în 263 Romei. Politica consecvent filoromană pe care o urmează până la moarte a adus cetății o ultimă epocă de înflorire economică și culturală.
Bustul lui Hieron II, rege al Siracuzei, cel care a moștenit tronul lui Agatocle, considerat fondatorul regalității
264 - 241. Primul război punic; Sicilia constituie principalul teatru de război. La încheierea păcii, stăpânirile cartagineze sunt transformate în posesiuni romane, organizate din 227 ca provincia Sicilia.
215. Siracuza, fidelă alianței cu Roma în primii ani ai celui de-al doilea război punic, este raliată de succesorul lui Hieron II, Hyeronimos, taberei lui Hannibal.
212 î.Hr. (BCE). M. Claudius Marcellus cucerește, la capătul unui dificil asediu de peste un an, Siracuza.
Acum, moare ucis de un soldat roman, în timp ce rezolvă o problemă de geometrie (”nu-mi strica cercurile”), Arhimede, unul din cei mai de seamă savanți ai lumii antice.
Italia înainte de Republica Romană
Întreaga Sicilie devine o posesiune romană, Siracuza rămânând sediul administrativ al provinciei.
Notă:
Polisurile (în greaca veche πόλις, „pólis”, la plural πόλεις, „póleis”) sunt orașele-state care se aflau în Grecia Antică. Cele mai multe polisuri au apărut între secolele IX- VI î.Hr.. Ele erau o formă de organizare social-politică și economică a societății sclavagiste.
Polisurile din Grecia antică au avut mai multe tipuri de guvernare:
Monarhia - unele polisuri erau conduse de câte un rege care avea următoarele funcții: comandanți militari, judecători supremi, dar nu pretindeau că sunt fii de zei ca monarhii din Orientul Antic.
Aristocrația - unele polisuri erau conduse de un număr mai mare de aristocrați
Tirania - anumite polisuri erau conduse de câte un tiran care era, de obicei, de partea oamenilor săraci.
Democrația (demos = popor, kratia = putere) - toți cetățenii (dar nu și femeile și sclavii) aveau drepturi în conducerea cetății, drepturi pe care și le exercitau în cadrul adunării cetățenilor.
(Sursa: Wikipedia.org)
Vechi manuscris ce conține relatarea istorică a lui Diodorus Siculus
Tezaurul de la Surcea (România, jud. Covasna) - Faleră de argint aurit (element de podoabă în formă de medalie, care se purta aplicat sau ca pandantiv la costum ori harnașament, ca ornament de fibulă, sau ca ornament care se prinde la gât). Foarte posibil să fi reprezentat principele siculilor, având același coif cu pene ca Duketio (sau o personalitate similară a siculilor). E posibil și ca numele actual al secuilor să fi fost moștenit de la această populație, migrată în Transilvania cu mult înainte de venirea hunilor, mai exact de la ținutul ocupat de siculi și nu invers.
Tezaurul de la Surcea (România, jud. Covasna) - Faleră de argint aurit (element de podoabă în formă de medalie, care se purta aplicat sau ca pandantiv la costum ori harnașament, ca ornament de fibulă, sau ca ornament care se prinde la gât). Foarte posibil să fi reprezentat principele siculilor, având același coif cu pene ca Duketio (sau o personalitate similară a siculilor). E posibil și ca numele actual al secuilor să fi fost moștenit de la această populație, migrată în Transilvania cu mult înainte de venirea hunilor, mai exact de la ținutul ocupat de siculi și nu invers.
Siracuza, deși aproape de Cartagina și exilați pe mare, a rezistat eroic atacurilor, rămânând sub stăpânirea lui Agatocle și Antandro.
Catania, Sicilia - Vulcanul Etna
Observați că pe hartă e marcată și populația numită SICULI.
Polisurile (în greaca veche πόλις, „pólis”, la plural πόλεις, „póleis”) sunt orașele-state care se aflau în Grecia Antică. Cele mai multe polisuri au apărut între secolele IX- VI î.Hr.. Ele erau o formă de organizare social-politică și economică a societății sclavagiste.
Polisurile din Grecia antică au avut mai multe tipuri de guvernare:
Monarhia - unele polisuri erau conduse de câte un rege care avea următoarele funcții: comandanți militari, judecători supremi, dar nu pretindeau că sunt fii de zei ca monarhii din Orientul Antic.
Aristocrația - unele polisuri erau conduse de un număr mai mare de aristocrați
Tirania - anumite polisuri erau conduse de câte un tiran care era, de obicei, de partea oamenilor săraci.
Democrația (demos = popor, kratia = putere) - toți cetățenii (dar nu și femeile și sclavii) aveau drepturi în conducerea cetății, drepturi pe care și le exercitau în cadrul adunării cetățenilor.
(Sursa: Wikipedia.org)
Mai puteți citi și:
Creștinism. Despre religiile greco-romane și începutul civilizației în Europa.
Sursa acestei serii de articole despre istoria antică: "O ISTORIE A LUMII ANTICE" - compendiu; Internet (poze, hărţi); traduceri din istoria universală.
Sursa acestei serii de articole despre istoria antică: "O ISTORIE A LUMII ANTICE" - compendiu; Internet (poze, hărţi); traduceri din istoria universală.
50 de comentarii:
I could not resist commenting. Exceptionally well written! I could
not refrain from commenting. Perfectly written! Hi,
i read your blog occasionally and i own a similar one and
i was just curious if you get a lot of spam feedback?
If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?
I get so much lately it's driving me insane so any help is very much
appreciated. http://Foxnews.co.uk/
Amazing! This blog looks exactly like my old one! It's on a completely different
subject but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!
I will right away take hold of your rss as I can’t to find your
e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any?
Kindly permit me understand in order that I could subscribe.
Thanks. Ahaa, its fastidious conversation concerning this paragraph here at this weblog,
I have read all that, so now me also commenting here. http://Foxnews.org/
It's in point of fact a great and useful piece of
information. I am satisfied that you simply shared
this helpful info with us. Please stay us up to date like
this. Thank you for sharing.
I do agree with all of the ideas you've introduced to
your post. They're really convincing and will definitely work.
Still, the posts are very brief for starters. May just you please
prolong them a bit from subsequent time? Thanks for the post.
I really value your work, Great post.
I blog frequently and I genuinely thank you for your content.
The article has truly peaked my interest. I'm going to take a note of your blog and keep checking for new
information about once a week. I subscribed to your RSS feed too.
I enjoy the efforts you have put in this, appreciate it for all
the great posts.
Hello.This article was extremely motivating, particularly because I was browsing for thoughts on this subject last Saturday.
I want to to thank you for this great read!! I absolutely
enjoyed every little bit of it. I have got you saved as
a favorite to check out new things you post...
Hey there! I just would like to offer you a huge thumbs up for
your great info you've got right here on this post.
I am coming back to your site for more soon.
I believe this internet site holds very fantastic pent written content posts.
This is a topic which is close to my heart...
Many thanks! Exactly where are your contact details though?
Hey! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard
on. Any recommendations?
You got a very good website, Gladiola I found it through yahoo.
Some genuinely interesting information, well written and generally user friendly.
Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However
I am having difficulties with your RSS. I don?t know why I can't join it.
Is there anybody else getting the same RSS issues?
Anyone who knows the answer can you kindly respond?
Thanx!!
I would like to consider the ability of thanking you for that
professional suggestions I have often enjoyed visiting your site.
We are looking forward to the commencement of my university research
and the entire groundwork would never have been complete without coming over
to your web blog. If I could be of any help to others, I will be pleased to help via what I have learned
from here.
I truly love your blog.. Very nice colors & theme.
Did you make this web site yourself? Please reply back as I'm looking to create my
own personal site and would love to find out where you got this from or what the theme is named.
Thank you!
Thanks for appreciating my blog. It's a blog that I've made myself but I used the blogger platform from Google. It is very easy for anyone.
Thanks for finally talking about >"LUMEA GREACĂ OCCIDENTALĂ - ITALIA MERIDIONALĂ ȘI SICILIA" <Loved it!
F*ckin' awesome things here. I am very glad to look your post.
Thanks so much and i'm looking forward to contact you.
Will you kindly drop me a e-mail?
Simply a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding design and style.
Hi! I just wish to give you a huge thumbs up for your great information you have right here on this post.
I will be returning to your blog for more soon.
Wow, amazing weblog format! How long have you been blogging for?
you made blogging glance easy. The total look
of your website is magnificent, let alone the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I just couldn't depart your site before suggesting that I actually enjoyed the usual information an individual provide for your guests?
Is going to be back frequently in order to investigate cross-check new posts.
Wow, fantastic blog structure! How lengthy
have you ever been running a blog for? you make running a blog glance
easy. The total glance of your web site is wonderful, as neatly as the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I simply could not go away your site prior to suggesting
that I actually enjoyed the usual info an individual provide in your guests?
Is gonna be again ceaselessly to check out new
posts.
Hi! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
My weblog looks weird when browsing from my iphone.
I'm trying to find a template or plugin that might be able
to correct this issue. If you have any suggestions, please share.
Thanks!
Howdy, I do believe your site might be having browser compatibility problems.
When I look at your website in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it's
got some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads
up! Besides that, wonderful blog!
My brother recommended I might like this blog. He was totally right.
This post truly made my day. You cann't imagine just
how much time I had spent for this info! Thanks!
I am truly thankful to the holder of this site who has shared this impressive
piece of writing at at this time.
Just want to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply great and i can assume you're an expert on this subject.
Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
Thanks a million and please continue the rewarding work.
Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from an established
blog. Is it hard to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things
out pretty quick. I'm thinking about making my own but I'm not sure where to begin. Do you have any
tips or suggestions? Cheers
It's very easy tu set up your own blog on this platform and easy to use it. I preffered blogger from google to wordpress because it offer a lot of templates as base of your design. It is for free, you have to pay nothing if you don't want a personalized domain. I did it only for my hobby, no business in here. You can put your content and save you articles, and google blogger do the rest of the work (indexes, security, optimize). It's really great!
Aw, this was an exceptionally nice post.
Finding the time and actual effort to generate a good article...
but what can I say... I hesitate a whole lot and
never manage to get nearly anything done.
Wow, superb weblog layout! How long have you ever been running a
blog for? you made blogging look easy. The total look of your website is
great, let alone the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I just couldn't leave your web site before suggesting that I actually loved the usual information an individual provide for your guests?
Is gonna be back frequently in order to investigate cross-check new posts.
It's nearly impossible to find experienced people in this particular topic, but you sound
like you know what you're talking about! Thanks
Appreciating the persistence you put into your website and in depth information you provide.
It's nice to come across a blog every once in a while
that isn't the same old rehashed information. Excellent read!
I've saved your site and I'm adding your RSS feeds to
my Google account.
Search in other languages and you'll find it. For example in English and Italian.
It's nearly impossible to find educated people about this topic,
however, you seem like you know what you're talking about!
Thanks
With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism
or copyright infringement? My blog has a lot of unique content I've either
written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
Do you know any methods to help stop content
from being stolen? I'd definitely appreciate it.
With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
My blog has a lot of completely unique content I've either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it
is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any solutions to help protect
against content from being stolen? I'd definitely appreciate it.
I did not have problems with plagiarism because the articles were written by me personally and I had different sources of inspiration. I can not control if others take over and propagate them. You can register as a trademark if you have time to deal with the lawsuit and the information is entirely of you.
Everything is very open with a really clear clarification of the challenges.
It was really informative. Your site is useful. Many thanks for sharing!
When someone writes an post he/she retains the image of
a user in his/her brain that how a user can know it. So that's why this article is
great. Thanks!
Greetings! Quick question that's totally off topic.
Do you know how to make your site mobile friendly?
My blog looks weird when viewing from my apple iphone.
I'm trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue.
If you have any suggestions, please share. Cheers!
Some genuinely nice and utilitarian information on this website, besides I
conceive the pattern holds excellent features.
Everything is very open with a clear explanation of the issues.
It was definitely informative. Your website is extremely helpful.
Thank you for sharing!
With havin so much content and articles do you ever run into any issues
of plagorism or copyright infringement? My website
has a lot of completely unique content I've either written myself or outsourced
but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any
methods to help prevent content from being ripped off?
I'd truly appreciate it.
With havin so much content and articles do you ever run into
any issues of plagorism or copyright infringement?
My site has a lot of exclusive content I've either authored myself or outsourced but it
seems a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any methods to help protect against content from
being ripped off? I'd definitely appreciate it.
I would like to express some appreciation to you for
rescuing me from this particular situation. After surfing through the online world and obtaining principles which are not beneficial, I believed my entire life was gone.
Existing devoid of the strategies to the difficulties
you've resolved as a result of the short post is a critical case, as
well as the kind that could have adversely damaged my entire
career if I hadn't come across the website. The knowledge and kindness in handling all
areas was tremendous. I am not sure what
I would've done if I had not come upon such a stuff like this.
I can at this point relish my future. Thanks a lot very much
for the reliable and amazing guide. I will not think twice to
propose your web blog to anyone who would like care on this area.
Everything published made a ton of sense. But, think on this, suppose you added a little information? I ain't suggesting your content is not good, however what if you added
something that grabbed folk's attention? I mean "LUMEA GREACĂ OCCIDENTALĂ - ITALIA MERIDIONALĂ ȘI SICILIA" is a
little vanilla. You should peek at Yahoo's home page and watch how they create article titles
to grab people to open the links. You might add a video
or a pic or two to get people excited about
what you've written. In my opinion, it could make your website a little
livelier.
Trimiteți un comentariu